Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sally is niet meer boos

Sally is niet meer boos

12/12/2019 20:52 - Shanavon Arsomedjo

Sally tijdens haar eigen onemanshow in Thalia. Ze kreeg na de show een staande ovatie van het publiek.

Sally tijdens haar eigen onemanshow in Thalia. Ze kreeg na de show een staande ovatie van het publiek. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Sally is niet meer boos. Nadat ze drie avonden achter elkaar haar gal heeft gespuwd, is de cabaretière een beetje bedaard en gaat zij weer vredelievend door het leven. Per slot van rekening blijft zij (Rubesh Kartopawiro) niet langer dan een uur boos, vertelt zij zelf. De afgelopen dagen heeft zij haar eigen onemanshow gegeven. Tijdens haar debuut legde zij in anderhalf uur tijd uit waarom zij boos was en op wie.

Het is dinsdagavond, de tweede voorstelling van 'Mronkol Sally is boos' en ook deze is uitverkocht. Vol spanning wachten de bezoekers op de hoofdrolspeelster, zich afvragend hoe haar eerste optreden zonder theatergroep Sambel Trasie eruit gaat zien. Totdat het pikdonker wordt, het gordijn opengaat en Sally zingend het podium betreedt. Zij brengt haar soundtrack 'Mi meki en' samen met Kevin Cruickzz. Een track die niet makkelijk te vergeten is, vooral niet als het nummer meerdere malen wordt gezongen. Een luid applaus volgt hierna, waarna ze aangeeft zich te gaan omkleden.

Terwijl zij zich terugtrekt, betreden gastspelers Marvin Moesan en Jolanda Wassenaar het podium. Dan moet je eigenlijk al weten dat acceptatie van seksuele identiteit de rode draad is. Want ook Sally, die zichzelf de 'titel' van shemale geeft, brengt mensen steeds in herinnering dat gay zijn geen keus is van de persoon zelf en vooral ook geen zonde. Dit is een van de kwesties die bij haar spelen en die haar boos maken. "Gay zijn betekent niet dat ik elke avond aan de Rooseveltkade sta, want a no dya y'e pay en na dya y'e lay. Want mi vrij, maar mi no e pley vrij vrij."

Zo heeft zij hiernaast meerdere aspecten aangehaald waaraan ze zich ergert; de mensen die zich schuldig maken aan roddelen en het bekende fenomeen 'strey libi', vooral onder haar eigen mensen, de Javanen. En daar schaamt ze zich heel erg voor. Maar voor zichzelf heeft ze een besluit genomen. "Een bekend gezegde luidt: 'verbeter de wereld, begin bij jezelf' en dat is ook wat ik ga doen, ik ga bij mezelf beginnen." Sally hoopt dat degenen die zoveel negatieve kritiek op haar hadden, haar nu beter zullen begrijpen.

Sally is nog steeds lid van Sambel Trasie en dat heeft zij nadrukkelijk bekendgemaakt. Voor haar onemanshow heeft zij niet het hele team aangetrokken, maar wel Kevin Cruikzz en Rocheteau Tirtamenawi voor het zanggedeelte. Samen met haar brachten zij vooral oude nummers als 'Mi no wani' en 'Pley vrij vrij'. Aan het einde van haar show kreeg Sally een staande ovatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina