Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kerststallentoonstelling van scholieren

Scholieren tonen creativiteit in kerststallentoonstelling

12/12/2019 06:56 - Audry Wajwakana

De kerststallentoonstelling is tot tot 9 januari 2020 in het Kerkelijk Museum van het Bisdom Paramaribo.

De kerststallentoonstelling is tot tot 9 januari 2020 in het Kerkelijk Museum van het Bisdom Paramaribo. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Wereldwijd wordt op 25 december de geboorte van Jezus, zoon van God, gevierd. Volgens de Bijbel werd Hij langer dan tweeduizend jaar geleden geboren in een stal in Bethlehem. Een wonderbaarlijke gebeurtenis, want Jezus kwam in de vorm van een mens op aarde, om als Verlosser de relatie tussen God en de mens te herstellen.

Bisschop Karel Choennie vindt al enkele jaren dat dit feest te commercieel wordt gevierd. Met dure cadeautjes, diners en andere wereldse uitspattingen. De geboorte was in een nederige en eenvoudige omgeving. Vanuit deze gedachte, om een meer sobere en ingetogen kerstviering aan te moedigen, heeft de geestelijk leider rk-basisscholen benaderd om kerststallen te maken.

In het Kerkelijk Museum van het Bisdom Paramaribo zijn de werkstukken tentoongesteld. De kerststal is een katholieke traditie en heeft haar oorsprong bij de monnik Franciscus van Assisi (1181-1226) uit Italië. Hij trok zich het lot en de omstandigheden waarin Jezus werd geboren erg aan en vond dat zijn tijdgenoten weinig oog en begrip hadden voor de menselijke kant van het verhaal.

Om dat verhaal zichtbaar te maken, besloot hij in 1223 midden in het bos een stal te bouwen. Hij zorgde ervoor dat er ook een ezel en os in kwamen te staan. Een boer en een boerin beeldden Jozef en Maria uit en in een voerbak werd een kindje gelegd. Zo maakte Assisi de eerste levende kerststal.

Met deze boodschap in gedachten wilde de bisschop de schoolkinderen stimuleren om naar hun belevingswereld een kerststal te maken. Het bisdom introduceerde het maken van kersstallen vorig jaar op kleine schaal. Dat de kinderen heel creatief en enthousiast zijn geweest, is te zien aan de werkstukken.

Bij de ingang van het museum worden bezoekers verwelkomd door Hedy Vrede, medewerker van het museum. Sommige kerststallen zijn groot en kleurrijk, andere zijn klein. Ook het materiaal is gevarieerd. Sommige stallen zijn zelfs gemaakt van hout of kartonnen dozen. 

De grootste stal van pallethout is op het balkon van het museum geplaatst. De mens- en dierfiguren zijn van toiletpapierrollen of geknipt uit een christelijk tijdschrift of kleurboek. Eén school heeft de mens- en dierfiguren van klei gemaakt. Van sommige stallen is het dak open, van andere is het bedekt met droge (palm)bladeren, jute, mos en zelfs met stukjes boomschors.

De werkstukken hebben elk een nummer en ze zijn zodanig geplaatst dat het een lust is om ze stuk voor stuk te bewonderen. Elke bezoeker krijgt van de museummedewerkster een formulier met daarop een korte uitleg over de kerststal.

Op het formulier mogen bezoekers aangeven welke stal ze het mooist vinden. Daarna plaatsen ze het formulier in een gesloten doos. De school met de mooiste en creatiefste stal krijgt een prijs.

De tentoonstelling is ook toegankelijk voor schoolkinderen. Vanwege de beperkte ruimte moet eerst met het museum afgestemd worden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de expo tot 19 december zou duren, maar de periode is verlengd tot 9 januari 2020.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina