Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Meneer de Pastor

COLUMN: Meneer de Pastor

13/12/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Waarom willen pastors tegenwoordig behalve zieltjes winnen voor de heilige Geest ook zo nodig politiek gewin? Vindt God het goed dat zijn schaapjes wolven in schaapskleding worden? Want dat gebeurt in de politiek. Weer is er een pastor/politicus de mist ingegaan bij een politieke partij, omdat hij naast geestelijk leiderschap een politieke carrière nastreeft.

Ik heb het over pastor Donk van de NDP en het akkefietje om het Surinaamse volk op te roepen te sterven voor één man (president Bouterse). Terecht werd hij beschuldigd van persoonsverheerlijking en misinterpretaties van bijbelteksten. "Maar", zo zei Dnk, "de achterliggende gedachte is de liefdesrelatie tussen man en vrouw. Bereid zijn voor elkaar te sterven." Nog erger, dacht ik. Ik denk niet dat God wil dat ik de hand aan mezelf sla uit liefde voor een man. Ik kan toch niet meer van een ander houden dan van mezelf. Wat mij betreft was het dus een emotionele oproep.

In ieder geval zorgen ondoordachte uitspraken zoals van pastor Donk, dat zuivere predikanten een nep imago krijgen en awari domri worden genoemd. Daarom moeten ze ook geen politieke loopbaan ambiëren. Kersvers staat ons nog in het geheugen de andere bishop die weliswaar geen politicus is maar het politieke podium deelt van dezelfde partij en met een veel jongere vrouw uit zijn kerk naar bed ging terwijl zij dit niet wilde.

Awari domri taki fowru no bun fu nyan ma en mofo lai nanga wiwiri (de predikant zegt dat de kip niet goed is om te eten, maar zijn mond zit zelf vol kippenveren). Weer een andere voorganger/politicus van een andere partij was bij de aanname van de Amnestiewet de grote afwezige in De Nationale Assemblee.

Eerlijk gezegd vraag ik mij af hoe de geestelijke leiders van al die politieke partijen het nou precies doen wat betreft principes en hun geloofsovertuiging. Wanneer zijn ze mens, man en pastor/politicus. Vrouwelijke geestelijken in een actieve politieke rol zie je trouwens ook niet. Geen gendergelijkheid dus op dat gebied. En hoe makkelijk kun je als pastor/politicus van pet verwisselen. Is het geestelijke werk verenigbaar met de wens te willen functioneren in het politiek-bestuurlijk machtscentrum van een land? Bij christenen gelden bovendien de tien geboden.

Het eerste gebod: U zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. Kan een pastor dus president of minister worden van dit land, gezien de voorwaarden van zijn geloof? Mag hij buigen voor een postu van de marrons of de 'Godsbeelden' in rk-kerk of van het Hindoeïsme. Het tweede gebod: u zult voor uzelf geen beeld maken. Nou, één ding is zeker. Er wordt geen extra geld bijgedrukt met de afbeelding van de pastor als minister van Financiën of president.

Het derde gebod: de naam van God niet zomaar gebruiken. Een 'geestelijke' moet op het podium charismatisch zijn, maar zal als politiek bestuurder niet kunnen zingen en dansen dat 'Gado na wan bun gado'. Wat ik overigens ook echt geloof. Het vierde gebod: een dag in de week vrij nemen is uitgesloten want er zijn al teveel nationale vrije dagen. Het vijfde gebod: eer uw vader en moeder. Niets op aan te merken. Het zesde gebod: u zult niemand doodslaan. Dit is onze traumatische erfenis.

Het zevende gebod: geen onrust stoken binnen relaties en vechten voor je huwelijk. Dit laat ik over aan het geweten van eerdere presidenten en ministers van dit land met buitenechtelijke relaties. Het achtste gebod: je mag niet stelen. Hoe gewetensvol en zuiver kan een pastor/politicus functioneren terwijl hij weet dat partijgenoten of coalitiegenoten stelen? Het negende gebod: spreek de waarheid. Geen commentaar. Het tiende gebod: wat van een ander is zul je niet begeren. Ambieer als pastor niet het ambt van politiek leiderschap.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina