Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verscherpte controle

COMMENTAAR: Verscherpte controle

13/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Verscherpte controle

 

OPLUCHTING OVERHEERST IN Nickerie over het feit dat de politie nu is begonnen met verscherpte controles bij het vertrek- en aankomstpunt van de backtrack-route. Daartoe is vorige week door minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie ter plekke een controlepost geopend.

Op de gedoogde illegale oversteekplaats was voorheen sprake van een wildwesttoestand, waar zaken geschiedden die soms het daglicht niet konden verdragen. Smokkel - ook van illegale goederen - kon daar moeiteloos plaatsvinden, terwijl buitenlanders zonder legale status ongemoeid het land konden binnenkomen. Met de nieuwe post behoren deze praktijken hopelijk tot het verleden.

Er is jaren over gesproken dat er een nadrukkelijke controle moest komen, maar het bleef lang bij mooie woorden. Dus dat er nu eindelijk wat gebeurt, is een prima ontwikkeling. Ook passagiers die legaal de oversteek maken, hebben nu het gevoel dat ze veiliger zijn in de wetenschap dat de politie een oogje in het zeil houdt. Ook wordt verwacht dat de smokkel van goederen vanuit Guyana ingedamd zal worden.

Maar de ervaring heeft geleerd dat smokkelaars inventief genoeg zijn en naar andere routes (zullen) zoeken om hun illegale handel aan land te brengen. Want dat is een lucratieve business die ze niet stoppen omdat er een extra controlepost op hun route is gekomen. Maar het wordt ze in ieder geval lastiger gemaakt.

Zorgwekkend is wel dat het Korps Politie Suriname, de douane, de militaire politie en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij kennelijk niet in staat waren de handen direct ineen te slaan. Want vooralsnog is de post alleen bezet door de politie, terwijl die andere instanties daar eigenlijk ook permanent zouden moeten zijn voor een effectieve aanpak van de problemen.

De huidige situatie is dat als het vermoeden bestaat dat iemand iets importeert waarover invoerrecht moeten worden betaald, een douanemedewerker vanuit het twaalf kilometer verderop gelegen Nieuw-Nickerie moet komen om de visitatie te doen en de hoogte van het te betalen bedrag vast te stellen.

Dat is omslachtig en geschiedt dus ook meestal niet, getuige het feit dat dit sinds de opening van de post nog niet één keer is gebeurd. Daardoor loop je het risico dat zaken met agenten worden 'geregeld'. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Dus overheid: het is een goed begin maar maak de zaken op zeer korte termijn wel helemaal in orde!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina