Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Groenten en fruit naar EU alleen nog met certificaat

Nieuwe fytosanitaire regels EU gaan zaterdag in

13/12/2019 01:53 - Van onze redactie

Nieuwe fytosanitaire regels EU gaan zaterdag in

Foto: Google Sites  

PARAMARIBO - Verse planten en plantaardige producten kunnen vanaf zaterdag aanstaande niet zonder een fytosanitair certificaat naar landen van de Europese Unie (EU) worden vervoerd. Dat geldt voor zowel commerciele exportzendingen als pakketjes die passagiers meenemen wanneer ze op reis gaan en postpakketten. De nieuwe regels waren in juni dit jaar aangekondigd.

Alle fruit en groenten moeten nu eerst gekeurd worden door inspecteurs van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), voordat ze op transport naar Europa worden gezet. LVV maakt bekend dat er ook een verbod geldt voor sopropo en voor manja, citrus, pommerak, pommeroos, curaçaose appel, sapotille, sterappel en ander fruit dat kan worden aangetast door de fruitvlieg.

Daarnaast is er voor reizigers en postpakketverzenders een verbod op producten zoals antroewa, peper en boulanger. Deze producten kunnen niet worden getraceerd naar een geregistreerd veld waar LVV inspecties heeft verricht. LVV heeft een beroep gedaan op de autoriteiten op grensposten en plekken waar uitvoer wordt gefaciliteerd, om erop toe te zien dat de uitvoer van planten en plantaardige producten en andere gereguleerde goederen conform de de regels geschiedt.

Een fytosanitair certificaat is niet nodig voor verwerkte producten zoals gestoofd fruit, zuurgoed en verwerkte en ingevroren groente. Het fytosanitair certificaat kan bij het ministerie gekocht worden. Het ministerie streeft ernaar om in de nabije toekomst op meerdere plaatsen dit certificaat beschikbaar te hebben voor het publiek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina