Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Waterforum geeft beurs voor innovatieve studie

Onderzoek naar duurzaam waterbeheer stimuleren

13/12/2019 06:48 - Amanda Palis

Onderzoek naar duurzaam waterbeheer stimuleren

Foto: Facebook Stichting Waterforum Suriname  

PARAMARIBO - Geneva Becker gaat onderzoeken of zetmeel geschikt is om goud aan de grond te onttrekken. Zetmeel zou mogelijk cyanide kunnen vervangen, dat nu wordt gebruikt door multinationals. De studente Milieuwetenschappen trekt zes maanden uit voor de studie, waarvoor zij donderdag een studiebeurs ontving van het Waterforum Suriname en Fernandes Group Social Foundation.

"In Suriname hebben we heel veel gezond drinkwater, maar jammer genoeg zien we de laatste tijd dat er veel druk wordt uitgeoefend op ons drinkwater in verband met vervuiling", zegt Becker. Deze druk komt volgens haar vooral uit de goudsector. "Om dit probleem aan te pakken heb ik gemeend om te zoeken naar mogelijkheden om goudmijnen te faciliteren om op duurzame wijze te werken."

Stichting Waterforum bestaat zeven jaar en heeft een beurs toegekend om onderzoek naar duurzaam waterbeheer te stimuleren, aldus Alwin Linger, secretaris van de organisatie. De beurs, voor een bedrag van SRD 8.300, is donderdag uitgereikt in het University Guesthouse. Becker werd uit twee kandidaten gekozen, omdat ze als student het beste onderzoeksvoorstel op dit gebied heeft ingediend. Hoe vaak een beurs zal worden toegekend is niet duidelijk.  

"Ook voor Fernandes Group is duurzaam waterbeheer enorm belangrijk", zegt Ayida Slooten namens het concern. "Fernandes en andere - grote en kleine - producenten zijn voor hun productie heel erg afhankelijk van water. Het is daarom belangrijk dat we verantwoord hiermee omgaan." Fernandes vindt duurzaam waterbeheer niet alleen belangrijk voor bedrijven, maar ook voor individuen en instanties. 

Het was niet eenvoudig om de studiebeurs toe te wijzen, zegt professor Max Huisden van de studierichting Milieuwetenschappen van de Anton de Kom Universiteit. "De twee kandidaten waren tegen elkaar opgewassen." Huisden was lid van de jury, die de onderzoeksvoorstellen heeft beoordeeld op nationaal en maatschappelijk belang en op de relevantie voor integraal watermanagement.

Huisden hoopt dat de activiteiten van het forum zullen leiden tot meer bewustwording om duurzaam om te gaan met water. "We zijn in Suriname gezegend met onze waterreserve. Maar dat betekent ook dat wij de verantwoordelijkheid hebben om goed en duurzaam om te gaan met onze rijkdom."

Het Waterforum werd in 2012 opgericht om duurzaam waterbeheer te bevorderen. Dit heeft het kunnen stimuleren en bewerkstellingen door diverse activiteiten dit jaar, zegt voorzitter Manodj Hindori. Zo heeft de stichting vier conceptwetten geschreven voor de bescherming van Surinaams water. "Wij hopen dat nog vóór de verkiezingen deze wetten worden aangenomen." Ze zijn intussen aangeboden aan de regering, die ervoor moet zorgen dat ze bij De Nationale Assemblee terechtkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina