Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politieke partijen verliezen kort geding

Politieke partijen verliezen kort geding

13/12/2019 09:33 - Naomi Hoever

Politieke partijen verliezen kort geding

 

PARAMARIBO - De wijziging van de kiesregeling staat nog recht overeind. De rechter besliste donderdag in het voordeel van de staat, in het kort geding dat enkele politieke partijen hadden aangespannen. De partijen zullen zich beraden over vervolgstappen zodra de overwegingen van de rechter bekend zijn.

"Er zijn rechtsmiddelen voorhanden en de partijen zijn vastberaden in hun verzet tegen de wetswijzigingen en overtuigd van het ongrondwettelijk en ondemocratisch karakter daarvan", zegt hun raadsman Antoon Karg, die in afwachting is van een afschrift van het vonnis. Op de vraag of zijn cliënten hoger beroep zullen aantekenen, zegt Karg: "Pas als de motivering van de kantonrechter bekend is, kunnen zij gezamenlijk daarover beslissen."

De Nationale Assemblee heeft op 28 maart de wijziging van de kiesregeling goedgekeurd met een gewone meerderheid. Volgens PRO en andere buitenparlementaire partijen vereist de grondwet een tweederdemeerderheid.

De partijen zijn het verder niet eens met de waarborgsom die partijen moeten betalen om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Ook zijn zij het niet eens met de uitsluiting van voormalige niet-stemmers, zoals onlangs aangekondigd door het Onafhankelijk Kiesbureau.

De Partij voor Recht en Ontwikkeling heeft achtentwintig politieke partijen aangeschreven om juridische stappen te ondernemen tegen de wetswijzigingen. In eerdere interviews zei advocaat Karg dat de wijzigingen de grondrechten van burgers aantasten.

De aanname van de wet met gewone meerderheid geldt als grootste struikelblok. Daarnaast vallen de politieke organisaties over het verbod op pre-electorale combinaties en de wijzigingen die volgens hen in strijd zijn met mensenrechten. Karg zei eerder dat PRO ook overweegt om internationale organisaties aan te schrijven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina