Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Strafproces belangrijk voor nationale verzoening'

'Strafproces belangrijk voor nationale verzoening'

13/12/2019 08:11 - Ivan Cairo

Virginie Battu-Henriksson, woordvoerder Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de Europese Unie.

Virginie Battu-Henriksson, woordvoerder Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de Europese Unie. Foto: Twitter  

PARAMARIBO - “De Europese Unie zal de onafhankelijkheid en integriteit van de rechterlijke macht van Suriname in het verdere juridische proces blijven steunen en herhaalt het belang ervan voor nationale verzoening.” Zo stelt Virginie Battu-Henriksson, woordvoerder Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de Europese Unie (EU) naar aanleiding van de veroordeling eind vorige maand van Desi Bouterse voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

De Krijgsraad vonniste de ex-legerleider op 29 november tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig jaar. "Dit is een zaak die het land in het verleden diep heeft verdeeld", stelt de EU-woordvoerster over de Decembermoorden. Ze merkt op dat tegen de uitspraak nog steeds hoger beroep mogelijk is. "Zonder vooruit te lopen op de uiteindelijke uitkomst, toont het aanhoudende en onvermoeibare verloop van het proces sinds 2007 de onafhankelijkheid en integriteit van de rechterlijke macht van Suriname", aldus de EU-functionaris.

Direct nadat het vonnis was uitgesproken, hadden de ambassadeurs van de VS en enkele EU-landen zich in min of meer dezelfde bewoordingen uitgelaten over het strafproces, het vonnis en de rechterlijke macht. Ook zij noemden het strafvonnis een basis voor nationale verzoening. In een persbericht kwalificeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) de gezamenlijke verklaring van de ambassadeurs als inmenging in Surinames interne aangelegenheden. Hierover stuurde Buza een diplomatieke nota naar de buitenlandse missies.

In een interview stelt de Amerikaanse zaakgelastigde Michael Keays, dat de verklaring slechts erkende dat er een strafproces is geweest dat tot een bepaald punt is gekomen. Een positieve ontwikkeling, zegt de diplomaat. Over het standpunt van de regering stelt Keays, dat het VN-handvest en het handvest van de OAS duidelijk aangeven dat lidlanden verplichtingen hebben naar hun burgers, inclusief gerechtigheid, en dat zij zich dienen in te zetten voor bevordering van vrede en gerechtigheid.

Sinds de uitvaardiging van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens kan geen enkel lidland van de Verenigde Naties zijn volk ongemerkt molesteren zonder voor de repercussies in te staan, aldus de diplomaat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina