Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VEAPS teleurgesteld over stopzetting export sopropo

VEAPS teleurgesteld over stopzetting export sopropo

13/12/2019 11:24 - Van onze redactie

Het aandeel van sopropo is ongeveer 35% van de exporthoeveelheid groenten en fruit die de VEAPS leden exporteren naar Nederland.

Het aandeel van sopropo is ongeveer 35% van de exporthoeveelheid groenten en fruit die de VEAPS leden exporteren naar Nederland. Foto: wikipedia.org  

PARAMARIBO - De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) spreekt haar teleurstelling uit over de stopzetting van de export van verse sopropo naar de Europese Unie (EU).

Vanwege strikte regelgeving met betrekking tot de invoer van verse groenten en fruit in de Europese Unie heeft de EU sinds 2016 nieuwe regels afgekondigd die deels ingaan op 14 december 2019 voor alle landen buiten de EU. 

Per deze datum mogen "hoge risico planten" niet meer worden ingevoerd. Sopropo staat op de lijst van hoge risico planten. Export van verse sopropo na 14 december 2019 blijft mogelijk indien Suriname heeft voldaan aan een aantal eisen, meldt de VEAPS in een persbericht.

De vereniging is teleurgesteld in het feit dat ondanks inspanningen van de exporteurs en het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), de afgelopen 5 maanden er geen uitzondering voor de export van sopropo naar de EU is gerealiseerd.

Dit ondanks het tijdig verzenden op 31 Augustus 2019 van het technisch dossier inzake sopropo (technical dossier on Momordica charantia) door LVV naar de EU, waarin melding wordt gemaakt van de ondernomen maatregelen.

Volgens bekomen informatie heeft de EU een nota afgegeven aan de Surinaamse Ambassade te Brussel en de EU post te Georgetown. Na speurwerk van LVV begin December is men erachter gekomen dat de nota LVV niet heeft bereikt. Hierdoor heeft het ministerie niet ruimschoots voor de ingangsdatum van de strikte EU regels op 14 December 2019 kunnen inspelen op de additionele vragen van de EU.

De VEAPS roept in het persbericht de Overheid op om al haar middelen in te zetten om de exportmarkt van verse groenten en fruit naar de EU te beschermen en de ingezette dialoog met de EU verder te intensiveren, waarbij de diplomatieke kanalen maximaal worden ingezet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina