Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vierde inheemse man gedood in Brazilië

Vierde inheemse man gedood in Brazilië

13/12/2019 19:25

Sonia Guajajara, de coördinator van de inheemse belangengroep APIB.

Sonia Guajajara, de coördinator van de inheemse belangengroep APIB. Foto: Getty Images  

SAO PAULO - In Noordoost-Brazilië is voor de vierde keer in zes weken een inheemse man gedood van de Guajajara-stam, aldus de overheidsdienst voor inheemse zaken Funai vrijdag, die het omschrijft als een "wrede liquidatie".

Bij de aanslag op Dorivan Soares Guajajara kwam ook een niet-inheemse man om, Roberto do Nascimento Silva. De lichamen van de twee werden gevonden in de industriële wijk van de gemeente Amarante in de staat Maranhão.

Officieel wordt het gebied van de stam beschermd door de Braziliaanse overheid, maar het is regelmatig doelwit van illegale houtkapbendes. Sommige leden van de Guajajara-stam hebben een gewapende burgerwacht opgezet om inheemse gebieden in het Amazonewoud te beschermen tegen illegale houtkap en mijnbouw.

Zondag kwamen twee mannen van de stam om bij een drive-by shooting in de buurt van het dorp El-Betel. Ruim een maand eerder werd ook Paulino Guajajara omgebracht. Hij leidde de Guajajara-burgerwacht die bekendstaat als de 'Forest Guardians'.

Sonia Guajajara, de coördinator van de inheemse belangengroep APIB, schrijft op Twitter dat de aanslag gemotiveerd is door "haat". APIB vertegenwoordigt bijna een miljoen inheemse bewoners. "Alle mensen die ons niet mogen, hebben het gevoel dat we vogelvrij zijn, omdat ze weten dat straffeloosheid regeert", stelt Guajajara.

Een regionale waakhond meldde dat er in Maranhão tussen 1985 en 2017 157 mensen gedood werden bij conflicten om land. Slechts vijf van deze zaken kwamen voor de rechter. De lokale politie stelt dat de dubbele liquidatie niet te maken heeft met illegale houtkap, conflict over land of etnische spanningen. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina