Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyana wordt nieuwe oliestaat

Guyana wordt nieuwe oliestaat

14/12/2019 13:52

Guyana wordt nieuwe oliestaat

Foto: AFP  

GEORGETOWN - Guyana lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe oliestaat. Een aantal oliehandelaren heeft zich dit weekend in de hoofdstad Georgetown gemeld om te bieden op de eerste ladingen olie, gewonnen voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land, meldt het financiële persbureau Bloomberg zaterdag.

Dankzij een ontdekking van Exxon Mobil Corp in 2015 lijkt Guyana de komende jaren een grote speler te worden op de oliemarkt, vergelijkbaar met buurland Venezuela, een van de oprichters van het kartel van olie-exporterende landen (OPEC). De regering heeft echter weinig ervaring met de internationale oliehandel, daarom zijn de handelaren uitgenodigd te bieden op 3 miljoen vaten lichte olie die voor de kust worden opgepompt en onder de soortnaam Liza Blend worden verhandeld.

De biedingen moeten maandag persoonlijk in Georgetown worden overhandigd. Exxon Mobil begint volgens persbureau Bloomberg in januari de productie van het olieveld Liza, maar het concern doet daarover geen mededelingen. Ook voor de kust van Suriname wordt olie vermoed. Er worden daar proefboringen uitgevoerd door de Amerikaanse bedrijven Apache en Halliburton. HLN.be

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina