Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Personeel Esther Stichting ziet directie niet zitten

Personeel Esther Stichting ziet directie niet zitten

14/12/2019 00:00 - Jason Pinas

Het personeel van de Esther Stichting is sedert vrijdag in actie.

Het personeel van de Esther Stichting is sedert vrijdag in actie. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “We hebben genoeg van deze behandeling. We werken met tegenzin en willen dat de situatie verandert”, zegt Jacintha Adel, secretaris van de bond bij Esther Stichting. Het personeel is niet te spreken over het reilen en zeilen binnen het centrum en staakt sinds vrijdag. Onder meer de slechte communicatie met de directie onder leiding van Liefda Somo stoort de medewerkers.

"Wij zouden haar back-up moeten zijn. Ze zou dus met ons moeten praten, maar dat wordt hier niet gedaan. Ze gaat ervan uit dat wat ze zegt wet is. Dat kan niet want je hebt ons nodig. De directeur heeft nooit een vergadering uitgeschreven om te praten over de problemen waarover we al heel lang klagen", voegt Adel toe. De bewoners van de stichting, ex-Hansenpatiënten en andere hulpbehoevenden, worden nu voor een belangrijk deel door stagiaires geholpen.

Het personeel wil ook betere betaling. Adel stelt dat er al geruime tijd sprake is van onderbezetting, maar de directie maakt geen haast om personeel aan te trekken. "We krijgen geen middag-, wacht-, risico- en vervoerstoelage. Er zijn zusters hier die een extra baan hebben omdat ze niet uitkomen met het salaris. Maar wanneer we met de directeur willen praten, snauwt ze ons af."

Ook de cliënten zijn niet te spreken over de situatie. Het eten bevalt niet en medicamenten laten lang op zich wachten. "Niets komt op tijd. Elke dag moet ik kip eten terwijl ik als een oude man vitamine nodig heb. Ik zie de directeur bijna nooit en ook al klagen we, er komt geen verandering. Na libi libi den wani kiri mi dya", klaagt een bewoner. "De keuken heeft geen cassave en bananen, hoe ga ik als suikerpatiënt dit overleven?", vraagt een ander zich af.

Directeur Somo zegt dat er onnodig ophef wordt gecreëerd. Ze erkent het personeelstekort maar volgens haar is de situatie minder ernstig dan de bond wil doen geloven. Somo heeft er geen moeite mee dat de werknemers opkomen voor hun recht. Ze stoort zich wel aan het feit dat er onwaarheden worden verteld en toont daarbij aantekeningen van vergaderingen die ze belegd zou hebben met het personeel. Daarnaast vindt de directeur het ook erg dat privézaken van bewoners in de media worden besproken door de werknemers.

"Ik kom niet aan hun recht, maar laten de mensen de samenleving niet zomaar voor de gek houden. Problemen zijn er overal maar we moeten volwassenheid tonen om erover te praten. Ik zou de verantwoordelijkheid niet nemen over een instelling waar een onmenselijke situatie heerst. Dan was ik ook niet meer hier, want ik zou mezelf dat niet kunnen vergeven." Als directeur is ze bereid te praten met het bondsbestuur als ze die opdracht krijgt van de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen