Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opletten bij gebruik alternatieve verpakking

Suresur vraagt om oplettendheid bij gebruik alternatieve verpakking

18/12/2019 04:36 - Wilfred Leeuwin

Suresur vraagt om oplettendheid bij gebruik alternatieve verpakking

Foto: v-supply.shop  

PARAMARIBO - Sinds het verbod op gebruik van styrofoam per 1 november wordt alternatief verpakkingsmateriaal gebruikt. Een deel daarvan is lokaal geproduceerd en de rest wordt ingevoerd. Milieuorganisatie Suresur is blij dat het materiaal dat de gezondheid kan aantasten in de ban is gedaan, maar vindt dat alertheid is geboden bij de keuze voor vervangende verpakking zoals voedselbakjes en bekers.

Veel ervan wordt namelijk gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, dat niet helemaal milieuvriendelijk is. In sommige gevallen wordt aan de achterzijde van het materiaal het recyclesymbool aangegeven.

"De producent heeft in dit geval niets verkeerd gedaan. Dit verpakkingsmateriaal is inderdaad niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar wel indirect op termijn. Hierdoor wordt eigenlijk het doel om de gezondheid en het milieu te beschermen totaal voorbijgestreefd", zegt Glenn Ramdjan, projectcoördinator van de milieuorganisatie.

Biologisch afbreekbaar betekent dat het materiaal afbreekt en terugkeert in de natuur, naar zijn oorspronkelijke biologische vorm. Staat op de alternatieve verpakking het recyclesymbool de vermelding 'PP' 5, dan betekent het dat bij de productie gebruik is gemaakt van Polypropeen.

Plastic in het algemeen wordt vervaardigd uit aardolie, de oorspronkelijke biologische grondstof. Voor het afbreekproces zijn er tijdslimieten nodig. In het ene geval duurt het proces een paar dagen, terwijl in een ander geval het jaren kan duren. "Daar is precies de misvatting", zegt Ramdjan. Wanneer het materiaal afbreekt komt het terecht in het grondwater en andere ecosystemen.

Dit materiaal is wel degelijk schadelijk. Om ervoor te zorgen dat er geen schade wordt berokkend is de periode waarin het materiaal afbreekt belangrijk. Hoe korter het afbreekproces duurt, hoe minder risico er is op schade voor het milieu, zoals voor planten en ecosystemen. Hoe langer het proces duurt, hoe schadelijker het is.

Plastic heeft de eigenschap dat het afbreekproces tientallen jaren duurt en schade aanricht aan het milieu via water en de bodem. Het komt in een omgeving waar het niet thuishoort en vernietigt het leven in de zee. Sterker nog: het breekt af, verdwijnt nooit maar keert terug in zijn oorspronkelijk biologische staat, alleen in een ander milieu.

Biologisch afbreekbaar materiaal wordt gebruikt om het milieu te beschermen en daarmee de gezondheid van de mens. "We zouden eerder gebruik moeten maken van 'organisch materiaal', zoals Staatsolie doet. Dit bedrijf maakt gebruik van alternatieve bakjes waar het materiaal volledig is gevrijwaard van door de mens gemaakte componenten. Het is compleet organisch materiaal dat in heel korte tijd snel afbreekt en geen schade aanricht, in tegenstelling tot biologisch afbreekbaar materiaal."

Overigens is dit materiaal niet per definitie composteerbaar. Suresur hoopt dat er bij het lokaal geproduceerde en geïmporteerde verpakkingsmateriaal, op wordt gelet dat gebruik wordt gemaakt van organisch materiaal. De milieuorganisatie hoopt dat wanneer op termijn ook de veelgebruikte plastic tasjes worden verboden, er milieuvriendelijke alternatieven zullen worden gebruikt.

Uit onderzoek is gebleken dat in veel alternatief verpakkingsmateriaal minimaal 30 procent plastic is verwerkt. "We kunnen liever nu aan de bel trekken en zorgen dat de consument zich hiervan bewust is en zelf een keus kan maken. Organisch materiaal is misschien iets duurder in aanschaf, maar zorgt er wel voor dat we niet alleen het milieu beschermen, maar het behoedt ons ook voor ziekten die subtiel veroorzaakt worden door menselijk handelen", zegt Ramdjan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina