Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wederopbouw Sint Maarten vrijwel stilgevallen

Wederopbouw Sint Maarten vrijwel stilgevallen

18/12/2019 17:37

De meeste gebouwen zijn gerepareerd, maar aan sommige wordt nog steeds gewerkt.

De meeste gebouwen zijn gerepareerd, maar aan sommige wordt nog steeds gewerkt. Foto: World Bank.Org  

PHILIPSBURG - De wederopbouw van Sint Maarten is vrijwel stilgevallen. Ruim twee jaar na de verwoestende orkaan Irma is op het Caribische eiland nog maar zo’n 12 procent uitgegeven van de 470 miljoen euro die Nederland als schenking beschikbaar heeft.

De afgelopen dagen leidde het ongenoegen over het uitblijven van herstel op het Franse deel tot hevige rellen. De bewoners van Saint Martin vinden dat Frankrijk de wederopbouw laat vastlopen in bureaucratische regels en de bevolking nergens bij betrekt. De onrust sloeg niet over naar het Nederlandse deel.

Daar heerst wel een 'sociale crisis', zoals de Ombudsman van Sint Maarten het noemt - vooral te merken aan het haperende herstel van huizen en andere gebouwen. Irma, die in september 2017 over het eiland trok, beschadigde 90 procent van de gebouwen. Daarvan is nog maar zo'n 10 procent opgeknapt.

Volgens de interim-minister voor onder meer Volkshuisvesting, Chris Wever, zal het met het huidige tempo zeker vijf jaar duren voordat van volledig herstel van woningen sprake is. Ook economisch belangrijke gebouwen zijn nog altijd onder reconstructie. Voor het herstel van de luchthaven is pas onlangs, na maanden onderhandelen, ruim 90 miljoen US dollar toegezegd. Volkskrant.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina