Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wirht nieuwe voorzitter bij bond Rosebel

Wirht neemt voorzittershamer bij bond Rosebel over

19/12/2019 10:43 - Gilliamo Orban

Winston Wirht.

Winston Wirht. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Winston Wirht (62) neemt vrijdag de voorzittershamer van de bond bij Rosebel Gold Mines over van Lloyd Read, die de werknemersorganisatie sinds 2013 heeft geleid, in twee zittingstermijnen van elk drie jaar. Wirht is op 3 december gekozen.

"We gaan voor orde en vernieuwing. Dat was onze slogan en we hebben positieve campagne gevoerd zonder anderen te besmeuren", zegt Wirht tegen de Ware Tijd. Het bestuur bestaat uit dertien leden. Alleen Wirht werkt niet bij het goudbedrijf.

Volgens hem waren leden gedemotiveerd en stelden ze geen bond nodig te hebben om hun belangen te behartigen. "De groep die mij heeft gevraagd om aan de verkiezing mee te doen heeft uitstekend werk gedaan en heeft de mensen kunnen overhalen", onderbouwt Wirht de ruime verkiezingswinst.

Hij wil nog niet zeggen welke doelen het nieuwe bestuur beoogt. "Na de overdracht zal geïnventariseerd worden wat de bond heeft overgenomen. Daarna kunnen we bepalen wat het vertrekpunt wordt." De nieuwe voorzitter geeft voor het eerst leiding aan een vakbond. Hij is vanaf 1984 tot begin jaren negentig adviseur geweest van C-47 en was adviseur van de Newmont Werknemers Bond die in 2017 is opgericht.

Wirht zegt dat hij de ontwikkelingen in de goudsector in binnen- en buitenland al 27 jaar op de voet volgt. Hij zat destijds als parlementariër in de commissie van rapporteurs tijdens de behandeling van de goudovereenkomst tussen Grassalco en het goudbedrijf Cambior.

Later is Cambior overgenomen door Iamgold, moedermaatschappij van Rosebel Gold Mines. "Ik denk niet dat er een tweede persoon is in Suriname die nationaal en internationaal op de hoogte is van de ontwikkelingen in de goudsector", aldus Wirht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina