Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyana geïnformeerd over strafvonnis Bouterse

Guyana geïnformeerd over strafvonnis Bouterse

20/12/2019 08:19 - Ivan Cairo

Vanuit links: Surinames ambassadeur in Guyana, Ebu Jones, Karen Cummings, Guyana's minister van Buitenlandse Zaken, ambassadeur Harvey Naarendorp en Nicol Colle van het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanuit links: Surinames ambassadeur in Guyana, Ebu Jones, Karen Cummings, Guyana's minister van Buitenlandse Zaken, ambassadeur Harvey Naarendorp en Nicol Colle van het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto: Buza Guyana  

PARAMARIBO - De regering schijnt diplomatie in te zetten om buitenlandse regeringen en internationale organisaties te informeren over het strafvonnis dat de Krijgsraad onlangs tegen voormalig bevelhebber Desi Bouterse heeft uitgesproken en haar zienswijze op de uitspraak te presenteren.

Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden die op 8 december 1982 zijn gepleegd in Fort Zeelandia. Vorige week informeerde ambassadeur Harvey Naarendorp de regeringsleiders van de landen die zijn aangesloten bij het Alba-blok over het vonnis.

Hij wees er toen op dat de rechterlijke macht door het vonnis een couppoging had ondernomen, wat is mislukt. Naarendorp werd vervolgd voor dezelfde strafbare feiten als Bouterse en anderen, maar werd in juni vrijgesproken door een ander deel van de Surinaamse rechterlijke macht, met name de kantonrechter. Ook een andere voormalige minister, John Hardjoprajitno, werd integraal vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Afgelopen woensdag brachten Surinames ambassadeur in Guyana, Ebu Jones, en ambassadeur Naarendorp als speciaal gezant van de regering, een bezoek aan de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Karen Cummings. De bewindsvrouw werd geïnformeerd over de uitspraak van de Krijgsraad. Ook werd de garantie gegeven dat de bilaterale betrekkingen tussen Guyana en Suriname, wat Paramaribo betreft, op de oude voet worden voortgezet.

Bouterse die nu president is van Suriname, onderhoudt sinds zijn aantreden in 2010 goede betrekkingen met opeenvolgende regeringen van het westerbuurland. "Tijdens het beleefdheidsbezoek bracht de ambassadeur minister Cummings op de hoogte van de huidige politieke situatie in Suriname. Hij gaf de verzekering dat de bilaterale samenwerking tussen Guyana en Suriname normaal doorgaat", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana."

Vanaf zijn aantreden in 2010 heeft president Bouterse de banden met Guyana nauwer aangehaald. Hij heeft topontmoetingen geweest met zijn Guyanese collega's Bharrat Jagdeo, Donald Ramotar en David Granger. Een geplande top tussen Bouterse en Granger eind vorg jaar ging niet door omdat Granger toen met gezondheidsproblemen kampte.

President Bouterse heeft zich de afgelopen jaren ingezet om de samenwerking tussen Paramaribo en Georgetown te verstevigen op het stuk van onderwijs, landbouw, veiligheid, handel maar ook politiek. Samen kunnen Suriname en Guyana een grotere rol spelen in de Caricom, vooral op het stuk van landbouw en voedselproductie, meent Bouterse. Een van de initiatieven om de bilaterale- en handelsbanden te verstevigen is de bouw van een brug tussen Suriname en Guyana, die op de agenda van de regeringen van beide landen staat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina