Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Afvalaanvoer Marowijne moet nog op gang komen

Verbrandingsoven Snesi Kondre draait nog niet optimaal

20/12/2019 06:45 - Gilliamo Orban

De delegatie krijgt een rondleiding in het gebouw van de verbrandingsoven. Het project is door de lokale bewoners omgedoopt tot "Bouta's milieuplan".

De delegatie krijgt een rondleiding in het gebouw van de verbrandingsoven. Het project is door de lokale bewoners omgedoopt tot "Bouta's milieuplan". Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In Snesi Kondre is donderdag officieel een afvalverbrandingsoven in gebruik genomen, maar er wordt nog niet voldoende vuil aangeleverd. Er moeten boten worden ingezet worden om het afval van de dorpen langs de Marowijnerivier te vervoeren naar Snesi Kondre.

Het vuil zal daar langs de rivier eerst uit de boten geladen worden in een pick-up of ATV die het afval vervolgens zal transporteren naar de oven, die door minister Antoine Elias van Volksgezondheid is overgedragen aan de districtscommissaris (dc) van Paramacca, Margaretha Malontie. 

De bestuursdienst van Paramacca zal die taak op zich nemen. "Wij gaan dat moeten organiseren en ik denk dat we in januari zover zijn", zegt Malontie tegen de Ware Tijd. Iwan Blee is een van de personen die getraind zijn om met de verbrandingsoven om te gaan. Hij ziet graag dat het nodige vuil spoedig wordt aangeleverd, zodat de machine optimaal kan functioneren. Hij kan dan een bijdrage leveren om het gebied te ontdoen van plastic en ander afval.

Malontie wijst erop dat vooral de dorpen aan de bovenloop van de Marowijne de rivier vervuilen. Dat afval stroomt met het water mee naar de dorpen in het Paramaccaanse gebied. Ook gouddelvers en winkeliers blijken niet altijd verantwoordelijk om te gaan met het afval. Zij zorgen voor zwerfvuil op verschillende plekken in het ressort en zullen een bijdrage moeten leveren om het vuil te transporteren.

"Soms verbranden ze het afval, maar niet al het vuil verbrandt", schetst de dc de situatie. Zij herinnert zich dat president Desi Bouterse het gebied in 2017 heeft bezocht, waarbij het probleem van het zwerfafval bij hem is aangekaart. Het staatshoofd heeft toen de mensen beloofd dat hij ervoor zou zorgen dat er een verbrandingsoven in Paramacca zou komen. Ook Langatabiki krijgt een oven. 

Elias zegt tegen de Ware Tijd dat het plan voor de landelijke opzet van ovens is ontstaan toen hij en de president een bezoek hadden gebracht aan het inheemse dorp Tapoeripa aan de Nickerierivier. Daar hebben ze een boot gezien, propvol met zakken afval die in de rivier werden gedumpt. De minister was destijds nog directeur van het Mungra Medisch Centrum, waar er al een verbrandingsoven is geïnstalleerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina