Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lid Braziliaanse roversbende aangehouden

Lid Braziliaanse roversbende aangehouden

21/12/2019 18:53 - Ivan Cairo

Korpschef Roberto Prade bevestigt de aanhouding van een verdachte in het binnenland.

Korpschef Roberto Prade bevestigt de aanhouding van een verdachte in het binnenland.  

PARAMARIBO - Tijdens een gezamenlijke operatie van militairen en politieagenten in het binnenland is een man aangehouden die vermoedelijk lid is van de Braziliaanse bende die recentelijk enkele brute berovingen in het achterland in Oost-Suriname heeft gepleegd. Korpschef Roberto Prade bevestigt de aanhouding. “Het gaat om één arrestatie die vrijdag heeft plaatsgevonden”, zegt de politiechef.

Bij de aanhouding is zeker één zwaar vuurwapen met patronen in beslag genomen. Dit bevestigt een andere hooggeplaatste functionaris in de justitiële keten tegenover de redactie van de Ware Tijd. Het vermoeden is groot dat de aangehouden man de bendeleider is.

"Deze aanhouding is in het kader van de operaties die wij enkele weken terug hebben aangegeven te ondernemen. Inderdaad is er een aanhouding verricht. In verband met het onderzoek wil ik geen informatie geven om wie het allemaal gaat. Dit om te voorkomen dat andere tactieken door de criminelen worden uitgewerkt", aldus de functionaris.

De verdachte is inmiddels naar Paramaribo overgebracht. Het onderzoek wordt verricht door rechercheurs van de afdeling Kapitale Delicten. Volgens geruchten waren er tijdens de operatie doden gevallen aan de kant van de roversbende, maar dat schijnt niet te kloppen. Het is nog onduidelijk waar de man is aangehouden.

Naar verluidt zou de verdachte zich naar een winkel hebben begeven waar omstanders hem herkenden als een van de rovers. Zij speelden de informatie door aan securityguards van een daar opererend bedrijf die hem vervolgens hebben overmeesterd en overgedragen aan de opsporingsdiensten in het gebied.

De afgelopen maanden werden de goudvelden in het Lawagebied geteisterd door een Braziliaanse roversbende. Begin november vielen op een goudconcessie nabij het dorp Akontu drie doden. Onder hen was een militair, die volgens mensen uit het gebied als securityguard in dienst was van de concessionaris.

Volgens de autoriteiten was de man, een lid van de Counter Terrorism Unit, in het gebied om inlichtingen te verzamelen. De rovers, vermoedelijk acht Braziliaanse mannen, hebben tijdens de overval ernstige vernielingen aangericht en zouden enige tijd vrouwen en kinderen hebben gegijzeld. Zij staken onder meer graafmachines in brand.

Drie weken later was het weer raak. De goudconcessie van assembleelid Ronnie Brunswijk te Mama N'dyuka was het doelwit. Twee mannen, werknemers van Brunswijk, werden daarbij doodgeschoten. Verschillende eenheden van de politie met ondersteuning van militairen werden toen naar het gebied gestuurd om de daders op te sporen en aan te houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina