Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DSB-directeur: 'Recht heeft gezegevierd'

DSB-directeur: 'Recht heeft gezegevierd'

24/12/2019 15:01 - Ivan Cairo

Volgens directeur Steven Coutinho zal DSB zich de komende periode beraden over eventuele vervolgstappen.

Volgens directeur Steven Coutinho zal DSB zich de komende periode beraden over eventuele vervolgstappen. Foto: DSB  

PARAMARIBO - In de rechtszaak van de Surinaamse banken tegen het Openbaar Ministerie in Nederland heeft het recht gezegevierd. Zo reageert Steven Coutinho, directeur bij De Surinaamsche Bank (DSB), op de uitspraak van rechtbank Noord-Holland die dinsdag heeft beslist dat de Surinaamse banken het geld dat in april 2018 in Nederland in beslag werd genomen moet worden teruggegeven.

"Het is altijd heel duidelijk geweest dat de Surinaamse banken het aan het rechte eind hadden. We hebben nooit opgegeven en we hebben niet geschikt met het OM omdat er niets mis was met de geldzending. Nu heeft de rechter in Nederland ons gelijk gegeven", zegt Coutinho. Bij DSB, Finabank en Hakrinbank heerst er een uitgelaten sfeer na de uitspraak van de rechtbank. De DSB-topman is blij dat Suriname deze zaak heeft gewonnen.

"Het is een mooie uitspraak, niet alleen voor de banken, maar ook voor Suriname. De wolken zijn nu verdwenen", zegt Coutinho. DSB gaat zich de komende periode beraden over eventuele vervolgstappen in deze zaak. Nu vindt hij het evenwel "te vroeg na de uitspraak" om te praten over een eventuele schadeclaim tegen Nederland voor de imagoschade die zijn bank heeft opgelopen door de inbeslagname.

Intussen heeft het OM de banken en vijf cambio's als verdachten aangemerkt in een zogenoemd witwasonderzoek. Het beslag is, aldus de rechtbank, in strijd met het internationaal publiekrecht, het volkenrecht en wordt de teruggave van het geld gelast. In het kader van een onderzoek naar onregelmatigheden in zendingen contant geld via vrachtlijnen van Schiphol viel het op dat dergelijke geldzendingen plaatsvonden vanuit Suriname naar Hongkong via Schiphol.

In april 2018 werd een geldzending van 19,5 miljoen euro aangehouden en in beslag genomen. De handelsbanken en de Centrale Bank van Suriname, dienden medio dit jaar een klaagschrift in bij de rechtbank om het beslag te doen opheffen. Nu heeft de rechtbank in hun voordeel gevonnist. Een comparitie die de rechter had voorgesteld, mislukte omdat het OM het leeuwendeel van het in beslag genomen bedrag wilde hebben om de zaak af te wikkelen. De handelsbanken gingen niet akkoord en eisten al het geld terug, waardoor de comparitie mislukte.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina