Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Koeling Nationaal Archief uitgevallen

Koeling Nationaal Archief uitgevallen

25/12/2019 20:51 - Audry Wajwakana

Het gebouw van het Nationaal Archief Suriname aan de
Jagernath Lachmonstraat.

Het gebouw van het Nationaal Archief Suriname aan de Jagernath Lachmonstraat. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het Nationaal Archief Suriname (NAS) is de komende dagen van maandag tot vrijdag alleen in de ochtenduren open voor publiek. Het koelsysteem van het gebouw is vorige week uitgevallen en moet een grondige onderhoudsbeurt krijgen. Ook zijn er onderdelen die moeten worden vervangen.

"De jaarlijkse onderhoudsbeurt heeft nog niet plaatsgevonden en op een gegeven moment zal het systeem dan uitvallen, zoals nu", zegt Rita Tjien Fooh tegen de Ware Tijd. Aangezien het gebouw helemaal gesloten is en bij zonlicht warm wordt, heeft het personeel besloten om van half acht tot tien uur 's morgens in het gebouw te zijn. Tot nader order is het archief ook op de zaterdag gesloten.

De archivaris zegt dat in mei een raadsvoorstel is verstuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Geld voor het onderhoud van de koelinstallatie komt de laatste jaren moeilijk beschikbaar. "We hopen dat het ministerie nog vóór eind van dit jaar de middelen vrijmaakt om het onderhoud te laten uitvoeren, maar ook om de benodigde onderdelen in het buitenland te kunnen bestellen." Het kan volgens Tjien Fooh weken duren voordat de bestelde onderdelen in Suriname zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is op de hoogte van het uitvallen van de zogenoemde klimaatinstallatie en de wijziging van de openingstijden. Putridewi Amatsoemarto, directeur van Biza, zegt tegen de krant dat het ministerie eraan werkt om de middelen zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Tjien Fooh benadrukt dat de klimaatinstallatie niet alleen zorgt dat het hele gebouw wordt gekoeld, maar dat ook historische papierendocumenten, kaarten, kranten en nog meer in de archiefdepots onder de beste omstandigheden bewaard blijven. "Voor de archiefstukken zijn een constante temperatuur en luchtvochtigheid heel belangrijk", geeft ze aan.

Onder de juiste omstandigheden kan papier eeuwenlang meegaan. De klimaatinstallatie voor het archiefgebouw is zodanig ontworpen dat deze zowel voor de magazijnen afzonderlijk als voor elk compartiment afzonderlijk kan worden geregeld en bijgestuurd. Een geluk bij een ongeluk is dat er, vanwege de feestmaand, geen grote toeloop naar het archief is. Uit ervaring weet de archivaris dat de drukte in het nieuwe jaar begint.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen