Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'OM Nederland is te ver gegaan'

'OM Nederland is te ver gegaan'

25/12/2019 16:13 - Wilfred Leeuwin

Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname.

Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het Nederlandse Openbaar Ministerie is veel te ver gegaan; het heeft getracht het Surinaamse bankwezen te reguleren en onder toezicht te stellen. Volgens governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is ernstig getornd aan de soevereiniteit van Suriname en de immuniteit die de CBvS geniet.

De inbeslagname van 19,5 miljoen euro door de Nederlandse fiscus en de rechtszaak waarbij de Surinaamsche Bank, Hakrinbank, Finabank en enkele cambio's de status van verdachten kregen, is onverteerbaar voor governor Van Trikt. Dinsdag benadrukte hij tijdens een persconferentie hoe ernstig het Surinaams belang is geschaad.

De inbeslagname en de rechtszaak hebben het financieel verkeer en de Surinaamse economie ernstig ontwricht, vindt Van Trikt. Ook internationaal is de schade niet uitgebleven: de bank kreeg zeer lastige vragen van internationale relaties zoals banken, investeerders en het Internationaal Monetair Fonds. "Die vragen waren soms moeilijk te beantwoorden, ook omdat wij het vanaf het begin volledig oneens waren met de in beslagname."

De governor zegt dat eerst geprobeerd is om de kwestie via diplomatie op te helderen, maar het was duidelijk dat Suriname daar niet in zou slagen. "Wij zijn met onze nationale en internationale juristen aan de slag gegaan en hebben ons steevast gehouden op het punt van de immuniteit", zegt Van Trikt.

Hij verwijst naar een VN-verdrag waarin staat dat internationale geldzendingen van centrale banken gerespecteerd moeten worden. "Hieraan is het Openbaar Ministerie in Nederland voorbijgegaan", zegt Van Trikt. Hij erg ontstemd over de negatieve manier waarop over Suriname is gesproken, maar wat hem nog meer steekt, is dat het negativisme vanuit Suriname ook niet is uitgebleven.

Op de persconferentie heeft de governor opgeroepen om Surinamers in hart en nieren te zijn. Volgens hem mag kritiek altijd en mag men het ook oneens zijn met het beleid van de bank. "Maar ik sta altijd open voor discussies."Dat de rechtbank in Noord-Holland Nederland heeft terechtgewezen noemt hij een historische gebeurtenis, omdat er in deze kwestie geen jurisprudentie is. "Wij hebben hard gewerkt in de afgelopen tien maanden en het resultaat is dan ook niet uitgebleven", zegt Van Trikt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina