Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kwamalasemutu produceert hooglandrijst

Kwamalasemutu produceert hooglandrijst

26/12/2019 19:36 - Van onze redactie

Boer Esiah met de meest succesvolle productie, kreeg een  ploegmachine van het commissariaat.

Boer Esiah met de meest succesvolle productie, kreeg een ploegmachine van het commissariaat. Foto: BIC Coeroenie  

PARAMARIBO - Kwamalasemutu heeft onlangs een succesvolle eerste oogst gehad van hooglandrijst. Het Trio-dorp gelegen in Sipaliwini, heeft vanaf 2006, na de grote overstroming van woonconcentraties in het binnenland, jaarlijks te kampen gehad met voedselschaarste en moet nu zelfvoorzienend zijn.

Het Burger Informatie Centrum Coeroeni meldt dat daarom deze oogst gebruikt zal worden als zaaizaad om grotere arealen te beplanten. De voorzitter van de stichting Ana Makandi, Johannes Tojo, is in eerste instantie benaderd om de mensen kennis en inzicht te geven in het verbouwen van dit rijstproduct.

Districtscommisaris Theresia Cirino van bestuursressort Coeroeni heeft enkele maanden terug, samen met de stichting dit succesvolle initiatief uitgewerkt, zodat de in stamverband levende dorpsbewoners niet volledig afhankelijk hoeven te zijn van producten en goederen uit Paramaribo. Vanwege de beperkte bereikbaarheid, moet alles worden ingevlogen, wat  tot gevolg heeft dat voedingsmiddelen haast onbetaalbaar zijn in dit deel van Zuid-Suriname.

Granman Asongo Alalaparu en de bewoners van dit gebied zijn blij met deze mijlpaal. De boer met de beste oogstresultaten heeft ook een ploegmachine van het commissariaat ontvangen en is bereid zijn kennis met medebewoners te delen. In een later stadium van het project, zal de gemeenschap van meer en adequate gereedschap worden voorzien. Dit projekt is één der prioriteiten in het Ressortplan van Coeroeni.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina