Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nico Haakmat wil talent verder ontwikkelen

Winnaar ‘Hij in een Koto’ wil talent verder ontwikkelen

26/12/2019 22:57 - Audry Wajwakana

Nico Haakmat (links)  moet het winnen van de derde editie van ‘Hij in een Koto’ nog verwerken.

Nico Haakmat (links) moet het winnen van de derde editie van ‘Hij in een Koto’ nog verwerken. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Het is een prettig gevoel om te winnen.” Nico Haakmat, bekend onder zijn podiumnaam 'Misi Polin Hebi Sukru Watra', moet nog verwerken dat hij de winnaar is van de derde editie van ‘Hij in een Koto’. Hij had nooit gedacht dat hij aan zo’n wedstrijd zou meedoen. “Ik ben niet echt het type dat in een koto gekleed gaat en zich voor een groot publiek kan presenteren.”

Haakmat werd door vrienden benaderd en overgehaald om de uitdaging aan te gaan. De show is maandag na veertien jaar weer georganiseerd. Organisator Reflextion Promotion wil er een platform mee scheppen voor talentvolle mannen in de entertainmentindustrie. Artiesten als Jerrel Vierklau, Jörgen Raymann, Dino Burnett en wijlen Harold Braam zijn bekend geworden door verkleed als vrouw op het podium of in televisieprogramma's middels fatu hun boskopu aan het publiek te presenteren.

De show bestond uit vier ronden; de kennismakingsronde, intelligentieronde, talentenronde, met kleding naar keuze en de boskopu-ronde, waarbij de deelnemers hun boodschap in een koto moesten overbrengen. De tien deelnemers verschenen met een zelfgekozen artiestennaam op het podium. Parapas Krioro zorgde voor de muzikale omlijsting.

Elke deelnemer kreeg per ronde maximaal drie minuten voor een presentatie. Bij de intelligentieronde gaven de contestanten hun mening over onderwerpen als pesten, waarom 'hij in een koto', schoon milieu, kinderarbeid, het gebruik van sociale media, liefde, zelfmoord en respect.

De zevenkoppige jury met als voorzitter Irwin Goedhart had het aan het einde knap moeilijk. Het publiek kon de score van elke deelnemer volgen op de bordjes die de juryleden omhooghielden. Alleen bij de talentenronde werd het publiek niet betrokken. Voordat hij de winnaars bekendmaakte, legde Goedhart uit dat er gewaardeerd is op basis van de vastgestelde regels van de drie laatste rondes, waarbij de belangrijkste de boskopu-ronde was.

Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk misi Juliette Patricia (Astrando Schmidt) en misi Carla Kraaltje (Jean-Luc Forster). Misi Juliette Patricia werd via Facebook verkozen tot Publieksfavoriet. Best geklede in een koto werd misi Jacoba Georgetine Droivitiki (Donoghay Liesdek).

Haakmat is zelfstandig ondernemer en koto-ontwerper. Hij bracht zijn boskopu gekleed in de 'Frans de swit wawaai.' De basis van het ontwerp is metalic stof, waarbij de mouwen van de bloes zijn afgezet met krullende randjes. Hij had het oorspronkelijk in 2015 voor zijn wandelmarsgroep ontworpen, maar door een tekort aan stof werd het toen niet uitgevoerd. Nadat hij had besloten om aan de wedstrijd mee te doen, werkte hij het ontwerp uit.

Hij viel vooral op door zijn krachtige boskopu getiteld 'Famiriman dron'. Op theatrale wijze gaf hij de boodschap mee om een buitenstaanders niet te betrekken bij familievetes. "Want families kijven, families blijven!" De winnaar ontving van misi Sarafina (Harvey Saifa) de versierde kopro beki en een enveloppe met tienduizend Surinaamse dollars. Misi Sarafina was de eerste winnaar van het contest in 2005.

Saifa is blij dat het contest weer wordt gehouden. "Het is een manier om op een komische manier gekleed in een koto je talent te tonen", zegt hij. Als voormalige winnaar wil hij samen met de huidige organisatie om de tafel gaan, om de show een jaarlijks terugkerend karakter te geven. Het eerstvolgende publieke optreden van de winnende misi is bij de Nieuwjaarsshow van A Sa Go. Haakmat wil zich als koto-ontwerper meer gaan profileren. "Maar als ik als entertainer meer wordt gevraagd, dan wil ik dat talent ook verder ontwikkelen", zegt hij.

Vele bezoekers waren verbaasd en teleurgesteld dat hoofdentertainer Dino Burnett niet op de planken kwam. Bij het bekendmaken van de winnaars riep het publiek om hem. Die roep werd straal genegeerd door de MC's Mario Vermeer en Nancy Raghoenandhan. Navraag van de Ware Tijd bij regisseur Humphrey van Hetten leert dat de entertainer niet in Suriname is aangekomen. "Zijn ticket was al in orde gemaakt, maar hij kon geen verlof van zijn werk krijgen", zegt Van Hetten.

Burnett trad voor het laatst op in oktober bij het bigiyari-theaterspektakel van collega Jerrel 'Ba Sukru' Vierklau van A Sa Go. Ook andere entertainers die op de flyer waren aangekondigd, verschenen niet op het podium. Nog voordat de deelnemers op het podium verschenen bracht Jules Fullington de kerstsfeer erin met twee kerstliedjes. Het duo Sally en Gwenny van Sambel Trasie verzorgde de eerste act na de kennismakingsronde. Daarna volgden als intermezzo's Ruben Silvin, de Flip Dancers en A Sa Go.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina