Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Scenario herhaalt zich

COMMENTAAR: Scenario herhaalt zich

27/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Scenario herhaalt zich

 

NEDERLAND HEEFT BAKZEIL gehaald voor wat betreft de 19,5 miljoen euro die het sinds vorig jaar heeft vastgehouden. Het door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) verzonden geld was door het Openbaar Ministerie in beslag genomen omdat de herkomst niet duidelijk zou zijn. Men vermoedde dat het deels witwasgeld was. De rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag echter bepaald dat deze handeling onrechtmatig was dat het geld onmiddellijk moet worden teruggegeven.

In het bankwezen en bij bepaalde politieke organisaties zullen vanwege dit succesje de afgelopen kerstdagen ongetwijfeld wat extra champagneflessen zijn ontkurkt. Want dat het machtige Nederland zo de deksel op de neus krijgt, is mooi meegenomen. Maar de betrokken banken worden nog steeds als verdacht aangemerkt en men zal zich ervan bewust moeten zijn dat de Surinaamse financiële sector nu helemaal onder een Hollands vergrootglas komt te liggen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Mede door de inbeslagname raakte de valutamarkt in Suriname ontregeld en ging de wisselkoers voor de US dollar omhoog, ze beweerde de regering. Dan is het verwachtbaar dat, als het geld weer in Surinaamse handen is, de valutakoersen weer gaan stabiliseren. Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren, daar is immers veel meer voor nodig. Men zal zelfs alles op alles moeten zetten om de koersen tot 25 mei 2020 in toom te houden.

En dan niet met die vreemde constructie van Chotelal, die momenteel tegen een iets lagere koers US dollars verkoopt en daardoor al weken voor verkeerschaos in de Hendrikstraat veroorzaakt. Zelfs Robert van Trikt, de governor van de CBvS, zegt niet te weten hoe de ondernemers aan die, naar verluidt, veertig miljoen US dollar komt en verwijst naar de president. Maar die doet daar geheimzinnig over, geeft wel toe dat het zijn project is maar houdt verder zijn kaken stijf op elkaar.

Wil je nu het vertrouwen van de wereld, inclusief Nederland, weer herwinnen, dan zijn geheimzinnigheden zoals met Chotelal natuurlijk uit den boze. Maar dat interesseert deze regering kennelijk niet. Die leeft onder het motto: eerst 25 mei 2020 enigszins ongeschonden zien te halen, hopen dat we, misschien tegen beter weten in, de verkiezingen winnen en daarna zien we wel hoe we die puinhoop op gaan ruimen. Ofwel, dat het scenario van 2015 zich herhaalt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina