Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Schadeclaim overwegen tegen Nederland'

'Schadeclaim overwegen tegen Nederland'

27/12/2019 10:31 - Ivan Cairo

Schadeclaim overwegen tegen Nederland

Foto: Depositphotos.com  

PARAMARIBO - Vanwege de enorme imagoschade die Suriname heeft opgelopen de afgelopen maanden zullen de autoriteiten serieus moeten overwegen om een schadeclaim bij Nederland in te dienen. Dat stellen de assembleeleden Krishna Mathoera (VHP) en Amzad Abdoel (NDP) afzonderlijk van elkaar tegenover de Ware Tijd.

De rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag namelijk beslist dat het Nederlandse Openbaar Ministerie in april vorig jaar onrechtmatig de geldzending van 19,5 miljoen euro in beslag heeft genomen. De rechtbank besliste dat het geld onmiddellijk moet worden teruggegeven. Mede door de inbeslagname raakte de valutamarkt in Suriname ontregeld en ging de wisselkoers van de US dollar omhoog.

"Voor mij is het heel logisch dat Suriname onmiddellijk de mogelijkheid moet bekijken om een schadeclaim in te dienen bij Nederland. Goed nagegaan moet worden waarvoor er een schadeclaim in zulke gevallen ingediend kan worden. De geldzending is in beslag genomen op een moment waarbij Suriname net uit een dip klom en alle middelen heel hard nodig had. Het was op een moment waarbij de economie net bezig was weer op rails te komen. Suriname heeft dat telkenmale bij het Nederlandse OM aangegeven. Goed bekeken moet worden of die schade ook geclaimd kan worden", zegt Abdoel.

"Ik ben blij met het resultaat, dat het in beslag genomen geld terugkomt. Suriname moet zeker overwegen om een schadeclaim in te dienen. Het moet een goede inventarisatie maken van de schade, in verschillend opzicht, financieel, derving van rente, reputatie, consequenties van het niet kunnen verzenden etcetera. Deze zaken moeten gekwantificeerd worden in geld", stelt Mathoera.

Abdoel vindt dat de proceskosten en andere relevante kosten die gemaakt zijn om de Surinaamse zaak bij de Nederlandse rechtbank te bepleiten ook geclaimd dienen te worden bij Den Haag. "Het geld is ook voor een behoorlijk lange periode aangehouden en volgens onze informatie al gecrediteerd. Als Suriname dat geld zou beleggen, hadden wij behoorlijk wat rente kunnen verdienen. Ook dat moet bekeken worden", stelt de NDP'er.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina