Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PG bezorgd over gewapende instituten

PG bezorgd over nonchalance bij gewapende instituten

30/12/2019 08:09 - Naomi Hoever

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is bezorgd over de weinig disciplinaire houding van sommige leden van gewapende diensten. Na uitspraken van politiebondvoorzitter Raoul Hellings vrijdag over collega’s die hun plicht verzaken uitte zaterdag ook de voorzitter van de bond Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS), Harold Toekaja,zijn bezorgdheid over het gebrek aan discipline bij personeelsleden.

Hellings haalde aan dat het triest gesteld is met de beroepsethiek en de verantwoordelijkheid van zijn leden. Zo schakelen sommigen tijdens de nachtdienst het licht op de politiestations uit en gaan slapen, in plaats van op straat te surveilleren.

De pg sprak zaterdag bij de bevordering van BBS'ers. "U en de politie en allen die geroepen zijn om conform hun beroep diensten te verlenen in naam van de Staat, behoren op hun plek en alert te zijn. Met een gesloten oog vallen ook de oren dicht. U heeft een wapen bij de hand, voor wie!?", sprak de pg.

Hij vroeg zijn gehoor wat het noodlot zal zijn als er wordt toegeslagen en "u het slachtoffer wordt". "U bent het die niet gedaan heeft wat van u verwacht wordt." Volgens de pg overschaduwt het positieve het negatieve, maar toch vallen de negatieve handelingen meer op. "U moet met waardigheid de dienst uitdragen."

Zich voornamelijk richtend tot de BBS'ers zei Baidjnath Panday dat zij "zichzelf moeten meten" aan de hand van markeringen op een liniaal. "Houdt u een liniaal voor u zelf en kijk als u voldoende hebt gepresteerd voor de streep (epauletten, ...red.) op uw schouders. U hebt trouw beloofd aan de wet en de dienstopdracht."

Hij zei dat eerst de plichten vervuld moeten worden en dan pas komen de rechten aan bod en niet omgekeerd. Volgens de procureur-generaal nemen collega's elkaar in bescherming. Het is niet alleen een attitudeprobleem, maar iets uit de inborst, zei hij.

De pg zei dat het goed zou zijn als er een handvest voor de BBS'ers zou zijn, zoals dat geldt voor de politie, "zodat ze weten wat hen boven het hoofd hangt bij een gedrag dat niet wordt getolereerd".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina