Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Staatsolie is hoop van de toekomst’

‘Staatsolie is hoop van de toekomst’

31/12/2019 07:46 - Ivan Cairo

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias.

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Staatsolie is in zijn 39-jarig bestaan nog nooit zo sterk geweest als in 2019. Ook is het bedrijf nog nooit zo gediversifieerd als nu. Het bedrijf is een grote energieleverancier en vanaf 1 januari 2020 wordt de maatschappij de grootste stroomproducent en -leverancier van Suriname. Staatsolie is “de hoop van de toekomst”, zei directeur Rudolf Elias maandag bij de oudejaarsviering van het bedrijf.

"Zonder vakbond komen we nergens", stelde hij, reagerend op de bezorgdheid die door de vakbond (SWOS) was geuit over een aantal zaken. De medewerkers en bond zijn onderdeel van het beleid en de beslissingen die genomen worden, aldus Elias. Kort daarvoor had vakbondssecretaris Roy Coupain in zijn toespraak bezorgdheid geuit over problemen die de vakorganisatie constateert in het personeelsbeleid.

2019 was, aldus Coupain, voor de vakbond een moeilijk jaar. Bij alle besprekingen, zowel tijdens als na het afsluiten van de cao bleek hoe moeizaam de onderhandelingen verliepen. "De besprekingen waren nog nooit zo lastig als in de afgelopen periode. Onze indruk dat de werkgever, Staatsolie, in toenemende mate wil terugnemen wat de vakbond samen met de directie in al de jaren daarvoor heeft opgebouwd heeft steeds meer gestalte gekregen."

"Er is niet zelden een spanningsveld ontstaan met het onderhandelingsteam, terwijl wij als vakbond altijd hebben gestreefd naar coöperatief partnerschap", zei Coupain. Volgens hem neemt de directie nu de besluiten en moet de vakbond zich daarnaar schikken. Evenals directeur Elias hoopt ook de SWOS dat snel grote commerciële olievoorraden in zee worden gevonden. "Liever vandaag dan morgen, maar we moeten niet op zaken vooruitlopen. Laten we hopen, maar ons niet rijk rekenen", zei Coupain.

Elias stelde dat Staatsolie in 2020 minstens hetzelfde als 2019 wil realiseren. Voorts is het streven om 30 procent van de Saramaccagoudmijn van Rosebel Gold Mines te verwerven. In 2019 werd 2 procent meer aardolie geproduceerd dan beoogd en had de raffinaderij met bijna dezelfde productie als in 2018 ook een goed bedrijfsresultaat, aldus de Staatsoliedirecteur.

Deze doelstellingen werden gerealiseerd met een lagere kostprijs dan was verwacht. Met zijn dochterondernemingen samen had Staatsolie een geconsolideerde omzet van 500 miljoen US dollar. De verwachtte geconsolideerde winst over dit jaar zal ongeveer 180 miljoen US dollar bedragen, zei Elias. Aan de staatskas is dit jaar 150 miljoen US dollar bijgedragen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina