Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Te weinig toeristen voor dienstverleners

Te weinig toeristen voor groot aantal dienstverleners

31/12/2019 09:02 - Amanda Palis

Mets-directeur Sherida Mormon (tweede vanuit rechts) viert de jaarafsluiting met het personeel.

Mets-directeur Sherida Mormon (tweede vanuit rechts) viert de jaarafsluiting met het personeel. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het was voor Mets Travel & Tours een uitdagend jaar. “Het is een immense uitdaging om vooral in een periode van economisch zwaar weer en een zwakke financiële basis van het bedrijf de trein rijdende te houden.” Dit zegt Sherida Mormon die in april directeur werd, nadat Armand Bhagwandas 27 jaar lang het bedrijf had geleid, voordat hij met pensioen ging.

Ze noemde hem maandag bij de jaarafsluiting "een echte pionier als het aankomt op ontwikkeling van het toerisme, samen met lokale gemeenschappen". Mets, in 1962 opgericht, heeft enkele maatregelen doorgevoerd om toch nog het jaar goed te kunnen afsluiten. Mormon noemde ter illustratie verhoging van de promotieactiviteiten, de afsluiting van 'barterdeals', het aangaan van partnerschappen en een strakker kostenmanagement.

"Het resultaat is dat wij in de tweede helft van dit jaar het salaris aan het personeel zonder tussenkomst van onze moedermaatschappij, SLM, konden betalen." Het bedrijf kampt in zijn resorts met een bezettingsgraad die ver beneden de vijftig procent ligt. "Dat betekent dat onze verkoop drastisch omhoog moet om een halt te roepen aan de verliezen. Samen met het personeel is er een nieuwe business-strategie ontworpen."

Dit houdt onder ander in dat investeerders moeten worden aangetrokken en de partnerschappen met diverse betrokkenen binnen de toerismesector moeten worden opgevoerd. Sprekend over de toerismesector in totaliteit concludeert ze dat er geen sprake is van opmerkelijke groei, ondanks de toename in capaciteit door de komst van meer maatschappijen en een 'nieuwe' Boeing 777 voor de SLM.

"We moeten meer gebruik maken van de connecties van de nieuwe maatschappijen en niet alleen kijken hoe wij naar Panama kunnen gaan. We moeten ook kijken naar hoe wij de 82 directe verbindingen die Panama heeft, ook naar Suriname kunnen krijgen. Het land moet op het verlanglijstje van de mensen komen te taan."

Mormon pleit voor "weer een marktanalyse" waarmee bedrijven binnen de sector kunnen anticiperen op de behoeften van de toeristen. "Wij ontberen heldere cijfers om gedegen de ontwikkeling van de sector te analyseren en te volgen. De laatste cijfers van toeristenbezoek aan ons land 250.000 - dateren van 2017."

"Dit aantal is veel te laag, gezien het grote aantal dienstverleners zoals de ongeveer tweeduizend bedrijven die betrokken zijn bij het toerisme en de 75 hotels en guesthouses. "Dat wil zeggen dat we de vraag moeten vergroten. Niet de vraag naar Mets, maar de algemene vraag om Suriname te bezoeken en dat kan alleen als we allen het internationale publiek kunnen overhalen om Suriname als hun vakantiebestemming te zien."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina