Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Lood om oud ijzer

COMMENTAAR: Lood om oud ijzer

07/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Lood om oud ijzer

 

DE NIEUWKOMERS IN het politieke speelveld maken zich op om mee te doen aan de verkiezingen. Zij noemen daarbij een aantal obstakels die het moeilijk maken te kunnen participeren, de aandacht van het volk te trekken, het vertrouwen te winnen en daarmee ook stemmen. Het is eigenlijk best bijzonder dat de ‘nieuwkomers’ de oude problemen opnoemen waarmee partijen al jaren kampen zonder dat zij daarvoor ‘nieuwe’ oplossingen zien.

En ja, het betalen van een borgsom is weliswaar nieuw, maar politieke partijen met uitzondering van een enkele kampen al jaren met het probleem van financiering van de verkiezingscampagne en het aantrekken van electoraat. In het betoog van deze politieke nieuwkomers is ook te zien dat maar heel weinigen de hand in eigen boezem steken. Het is de kiezer die niet vertrouwt, bang is, telkens kiest voor het bekende en hen een kans moet geven als hij daadwerkelijk verandering wil zien. Al met al: lood om oud ijzer.

De kritische vraag aan deze nieuwkomers is dus dat als ze niet eens de problemen kunnen aanpakken die ze nu hebben om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, hoe ze in hemelsnaam de enorme uitdaging die het land tegemoet mag zien willen aanpakken? De kiezer is zich er meer dan bewust van dat wat nu moet komen van kaliber moet zijn en waar de kiezer dus naar uitkijkt zijn kandidaten die aantonen over de capaciteiten te beschikken om werkelijk verandering te brengen.

Kiezen voor nieuwe mensen omdat ze goede voornemens hebben en dat zo graag willen, zal geen zoden aan de dijk leggen. Het is de taak aan de politieke nieuwkomers om te laten zien dat zij wel in staat zijn het land te leiden en dat doet men niet met mooie praatjes maar met actie. Creatieve activiteiten om geld in te zamelen en tegelijkertijd de boodschap van de partij te verkondigen. Het is de spreekwoordelijke strijd tussen David en Goliath. David had God aan zijn kant, wat is het voordeel van de nieuwkomers en hoe moeten ze dat gebruiken?

Wat ook opvalt is dat de nieuwkomers die ongetwijfeld weten dat hoe meer kleine partijen er zijn, hoe meer versplintering van stemmen er is, er niet voor kiezen om in elkaar op te gaan en de kiezer een sterk derde alternatief te bieden. Waarom, het gaat trouwens niet om het enge persoonlijk belang zegt men, kiezen de mannen en vrouwen niet daarvoor? Bij dat voorstel komen weer de loze kreten: eigen sterkte laten zien en nog meer daarvan. Nieuwkomers, wie is er dan precies bang voor nieuwe dingen?

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina