Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Campagne moet leiden tot evenwichtige kandidering

Campagne moet evenwicht brengen in kandidaatstelling politieke partijen

09/01/2020 04:27 - Naomi Hoever

De launch van de campagne ‘Balans in 2020’.

De launch van de campagne ‘Balans in 2020’. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Met de campagne ‘Balans in 2020’ wil Stas International een gemêleerde groep bestaande uit mannen, vrouwen, jongeren en ouderen op de kandidatenlijsten van politieke partijen bij de verkiezingen in mei. De lancering van het initiatief hiervoor heeft woensdag plaatsgevonden in de Royal Ballroom van Hotel Torarica.

De organisatie stelt dat jongeren 55 procent van het huidige electoraat uitmaken en dat een belangrijke verantwoordelijkheid op hun schouders rust. Voorts wordt aangegeven dat de helft van het kiezersvolk uit vrouwen bestaat. Het is voor deze campagne belangrijk dat ook vrouwen, net als mannen, worden benoemd in leidinggevende posities. 

Karin Refos, de managing director van Stas International, coördineert het project. Zij verduidelijkte aan de media dat er voldoende balans moet komen bij de aanstaande verkiezingen. Ze verwacht dat jongeren kritisch gaan kijken of vertegenwoordigers van de doelgroepen evenwichtig gekandideerd worden.

"Jongeren worden niet alleen gestimuleerd om naar de stembus te gaan, maar ook om kritisch te kijken dat er balans is. Als je de mensen niet bewust maakt dat ze ook op vrouwen kunnen stemmen weten ze dat niet." Refos ziet de campagne als een stimulans om dit te bereiken. 

Stas International is volgens de managing director "heel blij" dat zij de 'Ook Zij'-campagne heeft gevoerd in 2014 en 2015. Die actie zou erin hebben geresulteerd dat 28 procent van de parlementsleden vrouw is. "Nu willen wij jongeren de balans laten maken richting 2020. Als gemeenschap moeten wij kijken hoe de samenstelling van groepen of besturen is. Wij als gemeenschap moeten daarop letten."

Het aantal vrouwen en jongeren in het parlement gaat vooruit, zei Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee. Minstens twee of drie partijen hebben volgens haar jongeren en vrouwen gekandideerd. "Als ik kijk naar alle jongeren die binnen zijn gekomen, zaten wij rond de 25 procent." Simons zegt dat er een begin is gemaakt om jonge mensen in het parlement te brengen, maar dat er ruimte voor verbetering is binnen de politieke partijen.

Volgens Refos zou er eigenlijk geen campagne nodig moeten zijn om jongeren te kandideren, omdat de politieke partijen zelf een stem hebben hierin. "Wij vinden het belangrijk dat dit gebeurt. Echter, wij hebben geen inspraak in welke partijen de verkiezingen ingaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken besteedt er aandacht aan en wij benadrukken het extra."

Refos zegt dat er een zware mediacampagne zal worden gevoerd om de gemeenschap er bewuster van te maken op te letten wie worden gekandideerd. Directeur Putridewi Amatsoemarto van Binnenlandse Zaken noemt het belangrijk dat vrouwen bewust worden gemaakt van hun positie.

Echter, ze merkt op dat er drempels zijn die vrouwen voor zichzelf opwerpen. "Ik moedig aan dat vrouwen zich aan elkaar optrekken. Er is geen goede weerspiegeling van de vrouw als het om topposities gaat. Als we zien dat vrouwen drempels voor elkaar opwerpen moeten wij dat corrigeren. Wij hebben een taak als individu en als politieke organisatie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina