Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bousaid: 'Interventiekracht CBvS erg zwak'

Oud-bankier Bousaid: 'Interventiekracht CBvS om wisselkoers te stabiliseren erg zwak'

09/01/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Oud-bankier Jim Bousaid voorspelt dat de wisselkoersen op de valutamarkt na de verkiezingen zullen stijgen.

Oud-bankier Jim Bousaid voorspelt dat de wisselkoersen op de valutamarkt na de verkiezingen zullen stijgen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Jim Bousaid, oud-bankier en ex-voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, noemt de interventiekracht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) “erg zwak” om invloed te hebben op de koers en die omlaag te brengen.

Fiscale en monetaire impulsen en de marktwerking tussen vraag naar en aanbod van vreemde valuta zijn volgens hem niet in balans en bovendien worden overheidstekorten monetair gefinancierd. Financiering van het begrotingstekort zou bijkans 80 procent zijn. 

Bousaid voorspelt dat de spanning op de valutamarkt onhoudbaar zal worden. Hij denkt dat de CBvS er tot aan de verkiezingen van 25 mei alles aan zal doen om de koers "rustig" te houden, maar daarna zal die flink stijgen. "We zitten wat de koers betreft in een gevaarlijke ontwikkeling. De klap zal komen na de verkiezingen."

Volgens hem zullen interventies zoals die met de veertig miljoen 'goedkope' Amerikaanse dollars bij cambio Chotelal niet helpen. Ook ontkracht hij stellingen dat de vlucht van de koers de schuld van de cambio's is. "Dat is nonsens! Er is gewoon een fundamentele disbalans in de economie." 

Bousaid beweert dat hetzelfde gebeurde zes maanden vóór de verkiezingen van 2015. De monetaire reserve was toen afgenomen met driehonderd miljoen US dollar. "Toen was er ruim vijftig miljoen US dollar nodig om de koers stabiel te houden, maar de onevenwichtigheden waren niet zo groot als nu. Denkt u echt dat die goedkope dollars iets zullen uithalen?"

Bousaid was dinsdagavond gastspreker bij de maandelijkse discussieavond van de Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw. Hij blikte terug op 2019 en maakte een prognose voor 2020.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen