Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Weinig animo milieuproject

COMMENTAAR: Weinig animo milieuproject

10/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Weinig animo milieuproject

 

HET IS TEKENEND dat voor het Ecoschool-project, dat wordt georganiseerd door het Sustainable Lifestyle en Onderwijs Programma, nauwelijks belangstelling bestaat. De lagere scholen mochten eind december projectvoorstellen indienen om hun onderwijsinstelling milieuvriendelijker te maken, maar slechts vijf scholen hebben dat uiteindelijk gedaan. En dat terwijl in november minstens zestig schoolleiders tijdens een bijeenkomst in Thalia te kennen gaven belangstelling te hebben en scholen in het binnenland via WhatsApp zijn benaderd. De inschrijftermijn is nu verlengd, maar het is de vraag of dat meer inzendingen oplevert. Zelf hoopt de organisatie er nog minstens vijf te ontvangen.

Humphrey Bergraaf van stichting Suriname Waste Management, één van de trekkers van het project, is terecht teleurgesteld. Hij kan niet bevatten dat er zo weinig reacties zijn gekomen, terwijl je juist zou verwachten dat in deze tijd, waarin het milieu steeds meer aandacht vraagt en krijgt, scholen in de rij zouden staan om mee te doen. De opdracht was een visie op het gebied van duurzaamheid samenstellen die betrekking heeft op de hele school met als thema 'onderwijs en leren.' Op school kan daar met leerkrachten en leerlingen samen over gediscussieerd worden om met een goed voorstel te komen.

De vraag is waarom de meeste onderwijsinstellingen het laten afweten. Past het niet binnen hun leerprogramma of hebben leerkrachten de tijd of energie niet om zich daarmee bezig te houden? Het is in ieder geval een gemiste kans naar de leerlingen toe om ze meer milieubewustzijn aan te leren en te helpen meedenken aan oplossingen om de school, al is het maar minimaal, milieuvriendelijker te maken. Het is van groot belang dat juist zulke jonge kinderen al met deze materie in aanraking komen; daar hebben we later allemaal wat aan.

Wellicht dat vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur de scholen kunnen worden bewogen om alsnog deel te nemen. Het gaat weliswaar om een particulier initiatief, maar gezien het karakter, verdient het wel ondersteuning. Ervan mag worden uitgegaan dat de scholen als geheel, maar ook de leerkrachten en leerlingen als individuen er hun voordeel mee kunnen doen, ook in de eigen omgeving. De spreekwoordelijke vlieger dat er geen geld voor is, gaat in dit geval niet op, omdat het project wordt gefinancierd dankzij een schenking van 130.000 US dollar. Dus leerkrachten en leerlingen een push geven om deel te nemen, is een absolute must.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina