Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Doel padie-inzaai najaarsseizoen niet gehaald

Doel padie-inzaai najaarsseizoen niet gehaald

10/01/2020 05:35 - Beta Debidien

Padie wordt ingezaaid.

Padie wordt ingezaaid. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De doelstelling van het ministerie van LVV Regio-West voor het inzaaien van 30.000 hectare padie in het najaarsseizoen zal niet worden gehaald. Als voornaamste oorzaak wordt genoemd het uitblijven van regen. “We zitten nu op ongeveer 24.000 hectare terwijl de officiële inzaaiperiode eind december is verstreken. Op verzoek van de boeren aan de rechter-oever van de Nickerierivier is de inzaai verlengd met twee weken tot en met 15 januari. Dan denken wij uit te komen op iets minder dan 28.000 hectare ingezaaid areaal”, zegt Guido van der Kooye, coördinator van het ministerie in Nickerie.

Volgens hem hebben kleine boeren 16.000 hectare ingezaaid en de rest komt voor rekening van grote landbouwbedrijven.

Met uitzondering van enkele grote rijstboeren is aan de linkeroever optimaal ingezaaid, "omdat deze landbouwgebieden voorzien worden van irrigatiewater met behulp van de pompen te Wakay", zegt de LVV voorman. Boeren aan de rechteroever hebben de mogelijkheid om het water te pompen uit de irrigatieleidingen, "maar niet iedereen kan hiervoor het geld opbrengen, vult Radjen Seopersad aan. Hij heeft 48 hectare areaal in de middenstandspolder, "maar door geldgebrek hebben wij slechts de helft kunnen inzaaien." Hij weet dat er elk jaar rond deze tijd onvoldoende water is in Wageningen en de Middenstandspolder.

Volgens Van der Kooye is in dit seizoen het probleem van onvoldoende water niet zo merkbaar, "omdat wij wat regen hebben gehad in het Coppenamegebied en het binnenland en het regenwater is richting de Nickerierivier gaan stromen zodat wij kunnen pompen." Het water uit het hoger gelegen gebied heeft ook ervoor gezorgd dat het zoutgehalte in de rivier teruggedrongen is naar de monding "en dat maakt dat enkele grote bedrijven langs de rivier ook kunnen inzaaien."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina