Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Viering Religiedag focust zich op verkiezingen

Viering Wereld Religiedag focust op komende verkiezingen

11/01/2020 03:29 - Audry Wajwakana

Viering Wereld Religiedag  focust op komende verkiezingen

 

PARAMARIBO - De Stichting Wereld Religiedag focust zich bij de viering van de 34ste editie op 19 januari, op de komende algemene verkiezingen. “Er is een natuurlijke link tussen politiek en het geloof. Het dagelijks leven wordt misschien bepaald door politici, waar wij als samenleving met onze verschillende religiën ook onderdeel van zijn. Als deel van de samenleving kan je dus niet zeggen dat je over de situatie in het land geen mening hebt of niet mag mee bepalen”, zegt Mary Ghafoerkhan – Karamat Ali, secretaris van de stichting.

Hoewel kerk en staat gescheiden zijn, is er wel regelmatig overleg tussen kerkelijke leiders en politici. Diverse kerkvertegenwoordigers zullen op die dag vanuit de leringen van de heilige boeken, geschriften en geloofsfilosofie hun visie over het onderwerp geven. Op Wereld Religiedag worden gelovigen aangespoord om naar mensen van andere geloofsovertuigingen te luisteren. Bij deze editie worden diverse korte presentaties gehouden door vertegenwoordigers van de verschillende religieuze organisaties, maar ook een presentatie van historica Mildred Caprino en politicoloog Hans Breeveld.

"Er is voor dit thema gekozen om vanuit de heilige geschriften meer kennis op te doen over deze rechten en plichten van de burgers en om de zo nodige rust, eenheid en saamhorigheid in ons land te bevorderen, voor en na de verkiezing", zegt Ghafoerkhan - Karamat Ali. Ze benadrukt dat de presentaties geen politieke discussies worden. Leerlingen van de dansschool Satrangi onder leiding van Sadhana Mohan zorgen met tempeldansen voor het entertainment gedeelte.

Net als de vorige edities wordt van de bijeenkomst een verslag gemaakt, waarin tevens de oplossingsmodellen zijn vervat. Deze worden op een later tijdstip aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken. De Federatie Javanisme in Suriname doet vanaf de eerste editie mee aan deze viering. "Toen we eraan deelnamen was het Javanisme nog niet zo bekend onder de Surinaamse samenleving. Door steeds eraan deel te nemen hebben we meer bekendheid kunnen geven aan ons geloof", zegt Harold Posetiko, voorzitter van de federatie.

Hij vindt het vooral belangrijk dat alle religieuze groeperingen in Suriname aan de viering deelnemen om een positieve bijdrage te leveren in het land. Ook hij zal een inleiding houden waarin hij de filosofie vanuit het Javanisme voor een gezonde samenleving zal presenteren. "Het gaat niet erom dat je een geloof wordt opgedrongen, maar dat je leert van het andere geloof en respect daarvoor hebt. We leven als multiculturele samenleving harmonisch met elkaar. Dit is een mooi voorbeeld voor de rest van de wereld", zegt Ghafoerkhan - Karamat Ali.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina