Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Bouterse had corrigerend moeten optreden’

‘Bouterse had corrigerend moeten optreden’

13/01/2020 16:58 - Jason Pinas

Robby Berenstein.

Robby Berenstein. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De uitspraken van NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams en assembleelid Silvana Afonsoewa tijdens de kadervergadering vrijdag in Ocer, zijn niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Zowel Abrahams als Afonsoewa heeft de achterban van de partij opgeroepen om op 22 januari massaal naar de Krijgsraad te gaan, als Desi Bouterse daar moet verschijnen.

Onder meer C-47 voorzitter Robby Berenstein en VHP-parlementariër Mahinder Jogi hebben hun afkeuring hierover uitgesproken. De mobilisatie volgde nadat ex-legerleider tevens president Desi Bouterse publiekelijk bekend maakte dat hij op die dag wel voor de rechters zal verschijnen.

"President, u gaat niet alleen, wij gaan. 22 januariUn de dape leki wan meter", riep Afonsoewa. "2020 is ons jaar en de oppositie of Krijgsraad gaat de show niet stoppen. No wan pikin kes-kesi no man stop a show", vervolgde ze. Abrahams: "Het gaat een georganiseerde zaak zijn om onze voorzitter en president te begeleiden naar waar hij moet gaan."

Berenstein heeft tijdens de viering van de vijftigste verjaardag van C-47 zaterdag zijn misnoegen geuit over de oproep. "We verwerpen de oproep van de NDP-ers met klem. Dit zien we als een regelrechte intimidatie van de rechterlijke macht", onderstreept de vakbondsman.

Hoewel hij zeker weet dat de rechters zich niet bang laten maken, waarschuwt Berenstein dat deze poging niet onderschat moet worden. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, ligt niet wakker van de mobilisatie. "Wat mij betreft is er niets aan de hand. Het is een democratisch recht van elke Surinamer om te protesteren. Dat moet in dit geval ook gebeuren."

De advocaat is ervan overtuigd dat de autoriteiten ervoor zullen waken dat de orde niet verstoord zal worden. Essed wijst er wel op dat Bouterse zich hiermee met machtsvertoon probeert te keren tegen de rechterlijke macht.

Abop-ondervoorzitter Marinus Bee is ook kalm over deze kwestie. "Ik vind het wel vreemd wanneer mensen op intimiderende toon willen spreken, maar ik denk niet dat de Krijgsraad bang zal worden daarvoor. De rechters hebben hun werk vanaf het begin rustig gedaan en ik denk dat het nu ook hetzelfde zal blijven."

Jogi daarentegen vindt wel dat Abrahams en Afonsoewa te ver zijn gegaan. De parlementariër meent daarom dat Bouterse de twee terstond tot orde had moeten roepen. "Bouterse zou als president dit nooit moeten toelaten. Hij moest corrigerend zijn opgetreden. Het is een intimidatie maar ook een aanslag op de rechterlijke macht", benadrukt Jogi.

Hij wijst erop dat Bouterse op meerdere momenten de ruimte heeft gehad om voor de krijgsraad te verschijnen om zijn onschuld te bewijzen. Dit heeft hij echter nooit gedaan.

"Als hij het niet eens is met het vonnis zijn er meerdere rechtsmiddelen om te protesteren. Maar oproepen tot demonstratie is niet juist en niet acceptabel. Men moet geen show opvoeren die niet in het belang is van Suriname." Jogi roept de gemeenschap en ook Bouterse op om het hoofd koel te houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina