Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • C-47 viert vijftigjarig bestaan

C-47 viert vijftigjarig bestaan

13/01/2020 16:38 - Jason Pinas

Het C-47-bestuur brengt een toost uit op het vijftigjarig bestaan.

Het C-47-bestuur brengt een toost uit op het vijftigjarig bestaan. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Vakcentrale C-47 heeft sinds haar oprichting een halve eeuw geleden veel hoogtepunten meegemaakt. Maar ook dieptepunten bleven haar niet bespaard en steeds nieuwe uitdagingen dienen zich aan, zoals ook nu weer. Bij de viering van het vijftigjarig bestaan zaterdag bracht voorzitter Robby Berenstein veel ontwikkelingen in herinnering.

Hij noemde het doodschieten van vakbondsleider Jowini Abaisa in februari 1973 tijdens een grote protestactie "een betreurenswaardige tegenvaller in de vakbondsgeschiedenis". Maar het absolute dieptepunt is volgens hem de aanslag onder meer op het vakbondswezen in de militaire periode. "Vakbondsgebouwen zijn vernietigd en vakbondsleiders en andere strijders voor recht en democratie zijn vermoord. Het zijn zaken waaraan we niet graag herinnerd worden maar ze staan wel gegrift in onze geschiedenis." De vakcentrale is daarom blij met het recente vonnis van twintig jaar cel tegen toenmalig legerleider Desi Bouterse en anderen die schuldig zijn bevonden door de krijgsraad.

Het helpen oprichten van verschillende vakbonden en sluiten van diverse collectieve arbeidsovereenkomsten zijn voor Berenstein hoogtepunten voor zijn organisatie. Ook de soepele toegang tot onderwijs en gezondheidszorg voor werknemers en hun gezinnen staan op de lijst van verworvenheden. Het terugdringen van de onrechtvaardigheid in het belastingsstelsel en de bijdrage aan herstel van de democratie in Suriname noemde hij als medeverdiensten van C-47.

Berenstein onderstreept dat er veel uitdagingen zijn. Hij noemt intimidatie door werkgevers één van de zaken die nog vaak voorkomt en roept collega's daarom op altijd alert te blijven in de strijd voor lotsverbetering van arbeiders. Armand Zunder die namens Ravaksur, de Raad van vakcentrales in Suriname sprak, heeft opgeroepen tot meer onderzoek door de vakbeweging naar vraagstukken die belangrijk zijn voor werknemers. "Zonder onderzoek geen vooruitgang. We moeten gedocumenteerd kunnen praten over productiviteit, werknemersbeleid, industrialisatie en ga zo maar door."

Dat moet volgens Zunder gebeuren omdat partners de vakbeweging daarmee zullen confronteren. Hij benadrukt dat vakbondsleiders nu heel serieus naar deze zaken moeten kijken. Christel Koningverdraag van de jongerenafdeling van C-47 zegt tegen de Ware Tijd dat de vakbeweging zware tijden tegemoet gaat. Vooral jongere leden moeten daarom bewuster gemaakt worden van hun rechten en plichten als medewerker. "Leden denken vaak alleen aan meer geld", onderstreept ze.

Koningverdraag meent dat veel arbeiders bang zijn op te komen voor hun rechten. Ze denkt dat broodvrees de voornaamste reden is waarom werknemers liever de andere kant op kijken. Sommige die wel durven op te komen worden omgekocht door de werkgever. Koningverdraag: "Als iedereen zo gaat denken, dan denk ik dat de vakbeweging gaat doodbloeden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina