Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Blij? Tuurlijk!

COLUMN: Blij? Tuurlijk!

13/01/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Blij? Tuurlijk!

Giwani Zeggen  

Was ik blij toen ik hoorde dat er olie is gevonden? Tuurlijk! Enorm blij zelfs! Hoe kun je niet blij zijn als inwoner van het land of iemand die hart heeft voor Suriname? Omdat we bestuurders hebben over wie we ontevreden zijn? Als dat het credo is, dan kunnen bedrijven als Staatsolie, Iamgold en Newmont per direct stoppen om geld over te maken naar de Staat. Want wat maakt het uit of het geld dat ter beschikking wordt gesteld van slechte bestuurders komt uit de huidige activiteiten van Staatsolie of de goudinkomsten? Slecht blijft slecht. Toch?

Voordat er geld stroomt richting de Staatskas, zijn wij op z'n minst twee verkiezingen verder. Die van mei dit jaar en die van 2025. Aan ons de taak om bestuurders te kiezen van wie wij denken dat ze wel goed omgaan met elke cent op de rekening van Financiën. Het probleem is alleen dat je in alle politieke partijen en organisaties goede mensen hebt, maar ook personen met een zeer slechte inborst. Personen die het echt menen met dit land en haar inwoners, en individuen voor wie alleen het spekken van de eigen bankrekening en die van familieleden en vrienden belangrijk is.

Met goede (eerlijke) leiders zijn wij er echter nog niet. Nog belangrijker is het dat wij het erover eens worden wat wij met ons geld doen en hoe wij richting geven aan de ontwikkeling van Suriname. Je komt immers geen stap vooruit als de ene goede leider vindt dat wij moeten investeren in landbouw, er veel geld in stopt, en vervolgens na de verkiezingen een andere goede leider vindt dat het toerisme moet zijn en de landbouwprojecten stop zet. Dan zitten wij over vijftig jaar met tien regeringen van goede leiders, die allemaal een andere kant op wilden. En misschien allemaal goede kanten, alleen houden wij er per saldo niks aan over.

Dus laten wij eerst met elkaar besluiten wat en hoe. Laten we het olieverdomme voor één keer over iets eens zijn. En als wij met z'n allen vinden dat iedere Surinamer vanaf de oliemiljarden binnenstromen honderdduizend US dollar moet krijgen, dan is het dat het. Als wij vinden dat iedere Surinamer een Ford Raptor moet krijgen, laat dat het dan zijn. Ik vind het allemaal prima, als wij het maar eens zijn over wat wij gaan doen. Verstandiger lijkt mij natuurlijk een aanzienlijk deel van het geld te stoppen in een spaarfonds en de rest te investeren in de diversificatie van de economie.

En daar hebben wij nog genoeg tijd voor als samenleving. De Staatsoliedirecteur roept al twee of drie jaar dat wij plannen moeten maken voor wanneer het geld binnenstroomt. En daar hebben wij nog op z'n minst vijf jaar voor: een volle regeerperiode. Lijkt mij voldoende tijd om tot een breed gedragen ontwikkelingsagenda te komen, waar alle politieke partijen (parlementair en buiten-parlementair), maatschappelijke organisaties en de bevolking achterstaan. En laten wij dat wettelijk vastleggen, zodat geen enkele regering, ongeacht de leiders, opeens iets anders kan doen met ons geld.

Het liefst zie ik een wet die bepaalt dat Staatsolie geen enkele off-shore oliedollar overmaakt naar de Staat, zolang dat plan er niet is. Al duurt het nog dertig jaar om het voor één keer ergens over eens te zijn als Surinamers. En daarom is 25 mei zo belangrijk. Dan zijn wij aan zet. Dan hebben wij de mogelijkheid om op al die goede mensen, in alle partijen, te stemmen. Maar we hebben dan ook de kans om personen die zich niet weten te gedragen, zoals die jongedame afgelopen vrijdag, af te wijzen. Want met leiders die geen respect hebben voor instituten en zich gedragen als oproerkraaiers, zijn we echt in de aap gelogeerd. Met of zonder de oliedollars!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina