Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA maakte 26 wetten in 2019

DNA maakte 26 wetten in 2019

13/01/2020 04:12 - Naomi Hoever

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wil nog voor het parlement op verkiezingsreces gaat 3 wetten behandelen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wil nog voor het parlement op verkiezingsreces gaat 3 wetten behandelen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Van de 37 wetsontwerpen die De Nationale Assemblee ter behandeling kreeg in het afgelopen jaar, zijn 26 goedgekeurd. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons noemde in een ontmoeting met verslaggevers als belangrijkste wetsontwerpen de Wet op de Staatsschuld, de wijziging van de Brokopondo overeenkomst voor overname van de dam, Arbeidswetten, de Wet op Woningbouw- en garantiefonds en de onderwijswet. Deze laatste is pas na 24 jaar ingediend.

De voorzitter wil nog voordat deze zittingsperiode eindigt de Huurwet, Wet op Hennepteelt en wijziging van het Wetboek van Strafrecht behandelen. Het parlement zal na 3 april op verkiezingsreces gaan.

Bij de behandeling van de wijziging van de Brokopondo-overeenkomst is er nogal wat tumult geweest in het parlement. Met Alcoa is afgesproken dat de bauxietindustrie in Suriname een doorstart zal maken. Eind 2019 is de Brokopondo-overeenkomst met Alcoa beëindigd. 

Aanvankelijk was er kamerbreed verzet over het resultaat dat een presidentiële commissie bereikte met Alcoa, maar later draaide de coalitie bij en drukte de wet door. Hetzelfde deed de coalitie bij de wijziging van de Wet op de Staatsschuld.

De oppositie was van oordeel dat er sprake was van gelegenheidswetgeving om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën buiten het gevang te houden. Hij bleek namelijk tegen de toen geldende wet gehandeld te hebben.

De VHP had een strafklacht ingediend bij de procureur-generaal (pg) tegen Hoefdraad. Eerder had de politieke partij STREI! hetzelfde gedaan. Van deze klachten is (door de wetswijziging) niets terechtgekomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina