Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chinese lepelsteur uitgestorven

Eén van 's werelds grootste vissen uitgestorven

13/01/2020 02:09

De Chinese lepelsteur.

De Chinese lepelsteur. Foto: Thehill.com  

BEIJING - De Chinese lepelsteur, één van de grootste zoetwatervissoorten ter wereld, is officieel uitgestorven. Ze leefde in de langste rivier in Azië. De vissoort, voor het laatst in 2003 door onderzoekers waargenomen, kon zeven meter lang worden en tot 450 kilo wegen.

De vis is uitgestorven door toedoen van de mens, concluderen Chinese onderzoekers. De vissoort wist tweehonderd miljoen jaar te overleven en was tot de jaren zeventig een normale verschijning in de Jangtsekiang. Overbevissing en het aanleggen van dammen in de rivier hebben er vermoedelijk voor gezorgd dat er een einde aan de Chinese lepelsteur gekomen is.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de lepelsteur tot beschermde diersoort verklaard en in 2009 werd het dier bestempeld tot ernstig bedreigd. Dat heeft niets uitgehaald. Vissers die recent naar sporen zochten van de vis, vonden helemaal niets. Daarom zijn Chinese experts er nu van overtuigd dat de vis tussen 2005 en 2010 compleet is verdwenen.

De vissoort was, los van zijn omvang, ook speciaal door zijn zwaardvormige snuit. Deze werd gebruikt om naar elektrische signalen van kreeftjes en vissen te speuren. Het is een "verwijtbaar en onherstelbaar verlies", zegt onderzoeksleider Qiwei Wei van de Chinese Academie voor Visserijwetenschappen, die tientallen jaren naar het dier heeft gezocht, tegen National Geographic. NOS.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina