Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • MacAndrew weg bij VSB als directeur

MacAndrew weg bij VSB als directeur

13/01/2020 10:04 - Ivan Cairo

De scheidende directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Steven MacAndrew.

De scheidende directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, Steven MacAndrew. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Steven MacAndrew treedt per eind januari terug als directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Hij gaat op eigen verzoek met ontslag meldt VSB-voorzitter Bryan Renten de leden in een circulaire. MacAndrew zal de vereniging blijven vertegenwoordigen in andere organisaties en commissies en ook als adviseur beschikbaar blijven.

Renten typeert de scheidende directeur als een professionele, deskundige, daadkrachtige en integere persoon, die de VSB op positieve wijze heeft uitgedragen in binnen- en buitenland door sociale dialoog, samenwerking en tripartisme te promoten.

Desgevraagd zegt MacAndrew tegen de Ware Tijd dat hij vooral vanwege persoonlijke omstandigheden de functie van directeur neerlegt. Totdat een permanente vervanger is gevonden, zal beleidsadviseur Paul Torilal, waarnemen.

"Het ontslag is meer om persoonlijke redenen, die niets met de VSB te maken hebben. De komende periode zal ik voor enkele persoonlijke uitdagingen staan. En ik wil de vrijheid hebben om die aan te kunnen gaan zonder de VSB, die ik een warm hart toedraag, op enige wijze te benadelen, vooral qua aandacht en tijd. Ik sta op dit moment dus ook niet voor een nieuwe professionele uitdaging. Dat komt ongetwijfeld wel in een later stadium", zegt hij.

"Ik blijf het bedrijfsleven vertegenwoordigen in het Onafhankelijk Kiesbureau, dus toezicht houden op de verkiezingen staat hoog op de agenda. Een politieke toekomst ambieer ik eerlijk gezegd niet, omdat ik toch meer waarde hecht aan mijn eigen kennis en principes, hetgeen vaak genoeg ver te zoeken is in de Surinaamse politiek, uiteraard de goeden nagelaten", aldus MacAndrew.

Voorzitter Renten zegt dat de scheidende directeur zich vanaf zijn aantreden bij de VSB iets meer dan vijf jaar geleden heeft ingezet voor bevordering van productiviteit en ondernemerschap. Ook is onder zijn leiding de professionalisering van het Bureau van de VSB opgezet en staat er nu een "stevig fundament, waarop voortgeborduurd kan worden".

De directeur noemt zijn tijd bij de VSB "een hectische periode met soms zeer lange dagen." "Vooral omdat het bedrijfsleven te maken kreeg met een zeer ernstige financieel-economische crisis, die een heel negatieve impact heeft gehad en nog steeds doorwerkt op veel bedrijven, ondanks de matige groei van de afgelopen jaren. Wat toen van toepassing was, geldt nog steeds, namelijk, dat het bedrijfsleven baat heeft bij een voorspelbaar macro-economisch, nationaal geïntegreerd beleid, transparantie en een level playing field. Ook zijn dialoog en samenwerking noodzakelijk."

Over zijn stokpaardje, sociale dialoog, samenwerking en tripartisme, zegt hij dat Suriname er volgens hem helaas nog niet is, wil het land daadwerkelijk duurzame ontwikkeling een feit doen worden. Het ontbreken van deze drie waarden houdt Suriname achter op alle gebieden, ook bij ontwikkeling van de bevolking.

De organisatie heeft dit volgens hem meerdere malen duidelijk proberen te maken aan de regering, "maar helaas is dit geen blijvend succes geweest". Toen de crisis het hevigst was, waren er wel regelmatig ontmoetingen met de vicepresident en de Onderraad voor Economie.

Het is in het algemeen belangrijk, dat er in het land gauw een ondernemers- en investeringscultuur komt, gebaseerd op een level playing field en transparantie, zodat ondernemerschap en investeringen gestimuleerd kunnen worden, merkt hij op. Het beleid van de overheid moet gericht zijn op stimulering van ondernemerschap en investeringen door faciliterend te zijn. Hiervoor is dialoog noodzakelijk.

"De olievondst voor de kust is een heel belangrijk moment en de VSB wacht nadere berichten af over onder andere de omvang, maar beseft tegelijkertijd ook, dat het geen wondermiddel is voor duurzame ontwikkeling".

Er zal nog veel moeten gebeuren en wel met een hoge mate van transparantie en rekenschap, stelt de directeur. "Uiteraard is het belangrijk om in samenwerking met Staatsolie het bedrijfsleven nu al voor te bereiden op de ontwikkeling van de off-shore industrie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina