Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ruim 2.500 hectare padie dreigt verloren te gaan

Ruim 2.500 hectare padie dreigt verloren te gaan

13/01/2020 21:27 - Beta Debidien

Drie pompen gekocht in India liggen al maanden in fabrieksverpakking dichtbij het pompgemaal in Wageningen, terwijl de boeren zitten te springen om water.

Drie pompen gekocht in India liggen al maanden in fabrieksverpakking dichtbij het pompgemaal in Wageningen, terwijl de boeren zitten te springen om water. Foto: Beta Debidien  

WAGENINGEN - Door de aanhoudende droogte dreigt iets meer dan 2.500 hectare padie verloren te gaan in Wageningen en omliggende landbouwgebieden aan de rechteroever van de Nickerierivier. Het gaat om arealen langs de primaire aan- en afvoerleidingen. "Er is onvoldoende water in de leidingen", zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA). "Sommige arealen moeten voor het eerst bemest worden voor de verlengde najaar inzaaiperiode, terwijl bij andere de derde tevens laatste bemesting moet worden uitgevoerd."

Oemraw vreest dat de gedupeerde boeren ongeveer 50 procent aan opbrengst zullen mislopen." Uit mededelingen van LVVvertegenwoordiger in het westen, Guido van der Kooye blijkt echter dat de SPBA-voorman de situatie ernstiger doet lijken dan ze is. "Integendeel zijn wij bezig dagelijks de boeren te voorzien van water dat wordt gepompt uit de Nickerierivier." Eerder had hij tegenover de krant gezegd dat er voldoende water uit het Coppenamegebied naar die rivier stroomt, dat vervolgens opgepompt wordt in Wageningen.

Oemraw op zijn beurt reageert: "Niks van waar, omdat de twee pompen van ongeveer zeventig jaar oud al langer dan een week defect zijn en er niet wordt gepompt. Daarnaast zitten wij met een dichtgeslibde inham waardoor de pompen ook weinig uren maken wanneer ze in bedrijf zijn."

Hij schetst een somber beeld en zegt dat al jaren, reeds toen Soeresh Algoe nog minister was, onwaarheden worden verteld aan de rijstboeren in Wageningen en de Middenstandspolder. "Kijk hoeveel keren de drie bewindslieden (Algoe, Lekhram Soerdjan en Rabin Parmessar,... red.) die de leiding hebben gehad over het ministerie van LVV het pompgemaal in Wageningen hebben bezocht. Tot heden is het hen niet gelukt om de drie nieuwe pompen uit India geïnstalleerd te krijgen."

Volgens Oemraw had LVV de boeren beloofd dat de eerste nieuwe pomp op 25 oktober 2019 proef zou draaien. "Maar we leven nu in januari 2020 en alle drie pompen liggen nog in de fabrieksverpakking op het terrein van het pompgemaal." De SPBA had de overheid schriftelijk gevraagd om zekerheid te geven dat er water beschikbaar gesteld zou worden om de najaarsinzaai te plegen. "Men had ons mondeling toegezegd dat er voldoende water beschikbaar zou zijn, maar helaas is ook die belofte niet waargemaakt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina