Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oneerlijke concurrentie voor winkeliers

Goedkope voedselpakketten oneerlijke concurrentie voor winkeliers

14/01/2020 08:39 - Merredith Bruce

Door de goedkope voedselpakketten gaan minder consumenten naar de winkelier.

Door de goedkope voedselpakketten gaan minder consumenten naar de winkelier. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De verkoop van goedkope voedselpakketten werkt volgens Raymond Hasnoe van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) oneerlijke concurrentie in de hand. Hij doelt voornamelijk op pakketten die door de overheid worden aangeboden.

Hasnoe stelt dat consumenten hierdoor minder geneigd zijn om naar kleine winkeliers te gaan waardoor die lang met hun producten zitten. "Sommige producten zijn aan bederf onderhevig en daardoor lijdt de winkelier verlies."

Hasnoe heeft dit vorige week onder de aandacht gebracht van de president, tijdens diens consultatie met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven over de overname van de Afobaka-stuwdam.

De VSW-vertegenwoordiger heeft toen voorgesteld dat de overheid een manier bedenkt om in samenwerking met de winkeliers de voedselpakketten te verkopen, "waardoor de winkelier eraan kan verdienen."

Die is nu niet in staat te concurreren met de aanbieders van goedkope pakketten, omdat hij marktconforme tarieven hanteert voor zijn producten. De producten in de pakketten worden veelal invoerrechtenvrij geïmporteerd.

Een ander punt van zorg voor de vereniging is dat de voedselpakketten onder omstandigheden worden verstrekt door mensen die niet voldoen aan de voorschriften waaraan een winkelier moet voldoen.

"We hebben geen bezwaar dat er pakketten aan sociaal zwakkeren worden verstrekt, maar laat het gestructureerd gebeuren", zegt Hasnoe. Behalve de pakketten van de overheid, doelt hij ook op die door particulieren worden aangeboden.

"We hebben het niet onder controle en kunnen het niet beheersen." Volgens Hasnoe heeft de president tijdens het gesprek aangegeven dat dit de aandacht heeft van de regering.

De winkeliersvertegenwoordiger heeft bij het onderhoud ook gevraagd of met de overname van de stuwdam de stroomtarieven zullen worden aangepast. "Wij verwachten een verlaging." De stroomprijs is een van de zaken die volgens hem enorm drukt op het budget van deze groep.

Het is publiek geheim dat sommige winkeliers 's avonds de koelingsapparaten uitschakelen om elektriciteit te besparen. De VSW-voorman zegt dat minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen die ook bij de consultatie anzat, heeft aangegeven dat de stroomtarieven voorlopig onaangeroerd blijven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen