Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bezorgde ouders: 'Leeghoofden denken niet na!'

‘Leeghoofden denken niet na’

14/01/2020 15:41 - Gilliamo Orban

Het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat.

Het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het schijnt dat veel ouders van wie de kinderen de RKBO-scholen bezoeken nabij het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat, de scholen liever gesloten zien op 22 januari vanwege veiligheidsreden. Op die dag zal oud-legerleider Desi Bouterse voor de Krijgsraad verschijnen voor de behandeling van het verzet dat hij tegen zijn veroordeling heeft aangetekend.

NDP-prominenten Ramon Abrahams en Silvana Afonsoewa hebben vrijdag tijdens een kadermeeting de aanhang opgeroepen om massaal met Bouterse naar de zitting te gaan. Afonsoewa, die voor een storm van kritiek zorgde met haar 'yap'yapi en keskesi-uitspraak', wilde niet antwoorden op de vraag van de Ware Tijd wat de NDP zal doen als het op 22 januari uit de hand loopt.

Ouder Richard Suliman maakt zich zorgen. "Ik proef intimidatie en er kunnen zich heethoofden in de massa bevinden die het oneens zijn met de zaak, waardoor het uit de hand kan lopen. Ik zie liever dat de scholen worden gesloten zoals dat is gebeurd op 29 november", zegt hij doelend op de vorige rechtszitting, waarbij de Krijgsraad vonnissen heeft uitgesproken in de spraakmakende Decembermoordenzaak.

Suliman is huiverig om zijn kind, dat op de St. Elisabethschool zit, op die dag naar school te sturen, als er toch wordt besloten om les te geven. Moeder Monique Amatredjo is hierover vastberaden. "Ik heb drie kinderen die op de St. Elisabeth- en St. Louiseschool zitten en ook al moeten ze normaal onderwijs op die dag volgen of ze moeten repetitie maken, ga ik ze thuis houden." Amatredjo vreest voor escalatie, waardoor de kinderen hun veiligheid in gevaar kan komen.

Ook vader Ferdi Boons vindt het onverantwoordelijk om de scholen op 22 januari open te houden. "Dat wordt een risico, want er kunnen ongeschoolde krachten of leeghoofden tussen de mensen zijn die niet nadenken over hun handelingen. Ook zal het moeilijk zijn om een grote aanhang tegen te houden. De politie gaat niet overal ogen hebben", stelt Boons. Hoewel de kinderen een achterstand in lessen zullen hebben als de scholen gesloten zullen zijn, hebben onderwijsinstellingen volgens hem geen keuze. "Wat doe je anders? Je zoekt naar de beste oplossing."

Bij hem kan het er niet in, zoals ook bij de andere ouders, dat er een gerechtsgebouw is opgezet dicht bij de scholen. Er komen zware criminelen naar daar en dat kan een gevaar zijn voor de omgeving. "De scholen kunnen ook niet elke keer gesloten worden wanneer een belangrijke persoon of een zware crimineel voor de rechter moet verschijnen. Het kan ook gebeuren dat een crimineel ontvlucht uit het gebouw en een juffrouw onder schot houdt, waardoor de kinderen een trauma kunnen overhouden", zegt de bezorgde moeder Nirusha Mokhamsing.

Ook zij is er voorstander van om de scholen op 22 januari dicht te houden. "Er zijn mensen die het hoofd niet koel kunnen houden en er kunnen uitspattingen plaatsvinden. Het is niet goed dat kinderen een drama meemaken, omdat ze getraumatiseerd kunnen raken", zegt ze. Anders dan haar en andere ouders, vindt Jermain Winter dat de scholen hun deuren niet hoeven te sluiten. "De politie moet gewoon zijn werk doen, want we wonen in een rechtsstaat. Als iemand de orde wil verstoren, moet de politie optreden", zegt hij. Er moeten voldoende politieagenten op de been zijn om de mensen in toom te houden.

Edith Lamsberg, directeur van de St. Louiseschool, wijst erop dat zij niet in haar eentje kan besluiten om de school te sluiten. Dat besluit moet komen van de leiding van RKBO. "Ik heb vanmorgen (maandag, ... red.) gebeld met het secretariaat van de RKBO om te vragen wat de procedure wordt op 22 januari, want ik word plat gebeld door ouders." De Ware Tijd heeft getracht om een reactie te krijgen van de leiding van het RKBO. Volgens een medewerker van het secretariaat zou er contact gemaakt worden met de krant, maar dat is niet gebeurd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina