Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ruis over positie CBvS-governor

Ruis over positie CBvS-governor

14/01/2020 01:15 - Ivan Cairo

Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname.

Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het huwelijk tussen Robert van Trikt, de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), en de regering schijnt vroegtijdig ten einde te zijn gekomen. Hij zou handelingen hebben gepleegd die niet de goedkeuring van de raad van commissarissen (rvc) hebben en die ook niet in goede aarde zijn gevallen bij de regering. Wat die handelingen en besluiten zijn is vooralsnog onduidelijk. Officiele mededelingen over wat er precies gaande is zijn nog niet gedaan door de autoriteiten.

Wel liet de rvc maandag weten dat de governor niet is ontslagen zoals op sociale media werd beweerd. Er zou wel een onderzoek gaande zijn naar het reilen en zeilen bij de CBvS. De rvc, geleid door Vijay Kirpalani, en de directie van de bank waren maandag in het Presidentieel Paleis voor overleg met de regeringstop. Daar zou zijn besloten dat Van Trikt moet vertrekken omdat zijn positie vanwege de "misstappen" onhoudbaar zou zijn. Onder andere zou zonder goedkeuring van de rvc onroerend goed in de Henck Arronstraat zijn gekocht en in Wanica, terwijl de bank krap bij kas is.

Tot maandagavond laat voerde president Desi Bouterse overleg met betrekking tot de ontstane situatie bij de bank. De besprekingen gaan dinsdag (vandaag) door. Vicepresident Ashwin Adhin zal naar verluidt later op de dag het parlement informeren. Van Trikt zou zich naar wordt vernomen ook het gram van de regeringsleiding op de hals hebben gehaald door de afgelopen periode de pers steevast naar president Bouterse te verwijzen voor antwoorden over de zogenoemde Chotelal-dollars.

Het staatshoofd had namelijk aangekondigd dat US 40 miljoen dollar door de autoriteiten zou worden ingezet om de wisselkoers voor de Amerikaanse munt omlaag te krijgen. Die dollars worden via het geldwisselkantoor van de ondernemer Chotelal verkocht aan belanghebbenden. Waar de 40 miljoen US dollar vandaan kwam werd niet prijsgegeven. Ook Van Trikt had hierover geen informatie. De governor heeft een week verlof opgenomen om de autoriteiten en de rvc de ruimte te geven hun onderzoek te doen. Van Trikt trad op 1 maart vorig jaar aan na het gedwongen vertrek van zijn voorganger Glenn Gersie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen