Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Afkondigen noodtoestand ‘te ver gezocht’

Afkondigen noodtoestand op 22 januari ‘te ver gezocht’

15/01/2020 15:43 - Merredith Bruce

Sam Polanen.

Sam Polanen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De gedachte bij sommigen dat de regering het erop aanstuurt om op 22 januari de noodtoestand af te kondigen, is volgens staatsrechtsgeleerde Sam Polanen “te ver gezocht.” Hij zegt op vragen van de Ware Tijd dat er zich een heel ernstige situatie zou moeten voordoen, voordat de noodtoestand kan worden uitgeroepen.

"Dat zou kunnen als er in het hele land opstootjes en rellen zouden ontstaan, maar niet slechts in een klein deel." Hij verwijst hiermee naar de omgeving van het gerechtsgebouw waar NDP-voorzitter en president Desi Bouterse op 22 januari als verdachte moet verschijnen voor de Krijgsraad. Politieke toppers van de partij hebben de achterban opgeroepen om de voorzitter massaal te gaan ondersteunen wanneer hij naar de rechtszaal gaat.

Zowel politieke partijen als maatschappelijke groepen ervaren de oproep als een bedreiging van de onafhankelijke positie van de rechterlijke macht. In een appbericht worden instituten die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de veiligheid opgeroepen om zich op die dag massaal ziek te melden.

'Voorkom dat u ongewild wordt gebruikt in de aanleiding tot het afkondigen van de noodtoestand in Suriname, met als gevolg staat van beleg. Als scenario en doorgestoken kaart zult u bij het rumoer bij de Krijgsraad optreden, wat aanleiding zal zijn voor excessen', wordt verder aangehaald in de oproep via Whatsapp.

Polanen legt uit dat bij het uitroepen van een noodtoestand het burgerlijk gezag kan worden overgenomen door het militair gezag voor zolang de noodtoestand duurt."Dat gebeurt meestal bij een militaire opstand of een aanval van buiten of als er plotseling oorlogsschepen het land binnenkomen."

De staatsrechtgeleerde legt verder uit dat er tijdens een periode waarbij de noodtoestand geldt, zaken die de Grondwet verbiedt, wel zijn toegestaan. Op de vraag of het mogelijk is het vonnis tegen Bouterse terug te draaien antwoordt hij ontkennend. "Je zou eventueel alleen over toekomstige handelingen van de rechter een besluit kunnen nemen, maar niet over handelingen die al zijn genomen, anders creëer je nog grotere problemen."

Een andere zaak die speelt is volgens Polanen de noodzaak van een Nationale Veiligheidsraad voor het afkondigen van de noodtoestand. Die ontbreekt namelijk in Suriname. Hij verwijst hiermee naar artikel 128 van de Grondwet. "Bij het uitroepen van de noodtoestand neemt de Nationale Veiligheidsraad alle taken van de regering, DNA en nog net niet de rechterlijke macht over.

Zo wordt de staatsrechtelijke en constitutionele ordening opzij gezet en komt er een ander soort ordening in de plaats waarbij militairen de bestuursposten invullen." Een noodtoestand uitroepen, terwijl zo een raad ontbreekt, is volgens hem lastig.

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost heeft gisteren in het programma 'Bakana Tori' gezegd dat de NDP een vergunning heeft aangevraagd voor de manifestatie van haar achterban ter ondersteuning van de partijvoorzitter. Nerkust zegt dat de NDP bij alle manifestaties een vergunning aanvraagt. Hij stelt dat die partij zich altijd keurig gedraagt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina