Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouw streekziekenhuis Atjoni vordert

Bouw streekziekenhuis Atjoni vordert

15/01/2020 00:00 - Gilliamo Orban

Hier moet in mei het streekziekenhuis Atjoni staan.

Hier moet in mei het streekziekenhuis Atjoni staan. Foto: dWT  

SIPALIWINI - De bouw van het streekziekenhuis te Atjoni in het Boven-Suriname gebied is al zes weken gaande. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid wil dat het ziekenhuis uiterlijk in mei geopend is. Dat zal de eerste fase zijn. “Ik zie dat er een aantal stenen is opgetrokken, maar ik ben nog niet tevreden. Ik wil al het dak zien”, zei Elias dinsdag.

Het gaat om laagbouw met een oppervlakte van 1200 vierkante meter. De minister schat de bouwkosten op ongeveer SRD 10 miljoen. Het ziekenhuis krijgt in de eerste fase ongeveer 25 bedden, poliklinieken, een apotheek en laboratorium en in de tweede fase gaat het om onder andere de röntgenafdeling en operatiekamer.

"Het zal niet gaan om fases van een jaar, maar van enkele weken. Het krijgt een volwaardig laboratorium en röntgenafdeling, maar zal geen Academisch Ziekenhuis zijn. Het betreft een basisziekenhuis waar een gynaecoloog, internist, orthopeed en kinderarts te vinden zullen zijn." De mensen zullen er ook terecht kunnen voor de tweedelijnszorg. "Maar voor hartoperaties moeten ze naar het AZP", zegt de minister.

Het streekziekenhuis krijgt ambulances om patiënten te vervoeren naar Paramaribo. Daarnaast komen er ook twee ambulanceboten om zieken over de rivier te brengen naar Atjoni. In een later stadium zal er ook een helikopter toegevoegd worden, waarvoor een platform gemaakt wordt.

Enkele personen geloven niet in de belofte van Elias dat het ziekenhuis in mei opengaat. Hij vertelde dat bij een eerder bezoek toen de bouwplek nog bebost was. Hij heeft toen de bouwers gevraagd of de streefdatum haalbaar is. "Het team heeft me dat gegarandeerd en dat verwacht ik."

Districtscommissaris Humphrey Jeroe van het bestuursressort Boven-Suriname kan niet wachten tot het ziekenhuis operationeel wordt. "Hoe langer het uitblijft, hoe hoger de nood. Hoe eerder het draait, hoe beter voor de mensen." In het gebied dat bestaat uit 56 dorpen wonen ongeveer twintigduizend mensen.

Hiij weet dat bewoners soms niet alle medicijnen kunnen krijgen bij de poliklinieken. Ze moeten het dan laten voor wat het is of naar stad om de medicamenten te kopen. "Er komt nu een apotheek bij het ziekenhuis en de mensen zullen hier ook specialistische hulp krijgen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina