Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Christenen in Afrika meer onderdrukt'

‘Christenen in Afrika meer onderdrukt'

15/01/2020 18:51

Christenen in Sudan.

Christenen in Sudan. Foto: AFP  

ERMELO - Christenen in Afrika krijgen steeds meer te maken met mishandelingen en moordpogingen, dat meldt organisatie Open Doors woensdag. Een op de vijf christenen krijgt in het continent te maken met zware, zeer zware of extreme vervolging. Wereldwijd gebeurt dat bij een op de acht christenen, meldt de organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt.

Open Doors is een stichting die opkomt voor vervolgde christenen en brengt jaarlijks een onderzoek uit waarin cijfers worden gedeeld over de vervolging van christenen. Over het geheel genomen is er meer christenvervolging, concludeert Open Doors. Bij het opstellen van de lijst kon elk land maximaal honderd punten krijgen. Hoe hoger het aantal incidenten, hoe hoger het aantal punten dat het land in de lijst kreeg. Het gemiddelde (71,25) lag in 2019 ruim een punt hoger dan het jaar ervoor.

Noord-Korea voert de ranglijst voor het negentiende jaar op rij aan, met 94 punten. In het Aziatische land worden gelovigen die in het bezit zijn van een bijbel vrijwel altijd naar een strafkamp gestuurd. De rest van de top vijf, met Afghanistan, Somalië, Libië en Pakistan, blijft ook ongewijzigd. Open Doors schrijft dat christenen in die landen gekort worden op "alle aspecten van het leven". Als bekend wordt dat iemand christen is, wordt de gelovige daar vaak op brute wijze vermoord, aldus de organisatie.

De verspreiding van radicale islamitische ideologieën en islamitische milities worden in het rapport als oorzaak genoemd. Hoogste nieuwkomer in de lijst is Burkina Faso (28). In dat land pleegden islamitische groeperingen meerdere aanslagen, werden priesters gedood en winkels van christenen in brand gestoken. Als ietwat positief punt stipt zijn organisatie de daling van het aantal omgekomen en zonder proces vastgezette christenen aan. Dat aantal was afgelopen jaar 3.100, tegenover 3.420 in 2018.

Het aantal gedode christenen daalde met een kwart naar zo'n drieduizend. Bijna de helft daarvan kwam in Nigeria om het leven, terwijl in Sri Lanka tijdens de aanslagen tijdens Pasen ook tweehonderd doden vielen. Tegenover de lichtpuntjes staat een explosieve toename van het aantal incidenten rondom kerken, dat met 500 procent naar 9.500 steeg. Het gros daarvan vond plaats in China, waar de overheid beval om ruim 5.500 kerken te sluiten of vernielen. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina