Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Onrust bij moederbank

COMMENTAAR: Onrust bij moederbank

15/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Onrust bij moederbank

 

ROBERT VAN TRIKT, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), lijkt nog geen jaar na zijn aantreden bij de moederbank alweer het veld te moeten ruimen. Over de precieze reden doen de wildste verhalen de ronde. Hij zou namens de bank zonder goedkeuring van de raad van commissarissen (rvc) onroerend goed in de Henck Arronstraat en Wanica hebben gekocht. Ook zou er iets zijn met een peperdure auto die hij heeft aangeschaft.

Minister Soewarto Moestadja heeft dinsdag in De Nationale Assemblee bevestigd dat er issues spelen bij de bank en dat een onderzoek gaande is. Van Trikt werkt mee aan het onderzoek en is ingegaan op het verzoek van de rvc om verlof op te nemen. Over dat onderzoek en wat dat heeft opgeleverd, zullen later mededelingen worden gedaan. Overigens had de oppositie maandag al opheldering willen krijgen van de regering.

Echter, Moestadja had kennelijk geen zin om daar zijn vingers aan te branden. Gezegd werd dat vicepresident Ashwin Adhin tekst en uitleg zou komen geven, maar die schitterde in het parlement door afwezigheid. Omdat ook verantwoordelijk minister Gillmore Hoefdraad weer in het buitenland verblijft, moest Moestadja dinsdag alsnog reageren.

President Desi Bouterse houdt zich persoonlijk met de CBvS-zaak bezig en voert al dagen koortsachtig overleg. Het is in ieder geval van groot belang dat er snel duidelijkheid komt. De meeste banken hebben het al moeilijk, mede doordat ze vele tientallen miljoenen US dollars aan de overheid hebben geleend zodat die de salarissen en andere lopende zaken kan betalen. Het is maar de vraag of ze dat geld ooit terugzien.

Het vertrouwen in de bankensector zal nog verder worden aangetast als de CBvS geen duidelijke leiding heeft. Ook zal klaarheid moeten worden gegeven over de daadwerkelijke redenen voor het eventuele vertrek van Van Trikt. Het hardnekkige gerucht gaat immers dat de governor zich de woede van Bouterse op de hals heeft gehaald in de kwestie van de 40 miljoen 'goedkope' US dollars die zijn bevriende cambiohouder Chotelal mag verkopen.

De president wil niet zeggen waar die dollars vandaan komen, en Van Trikt zegt niets te weten en verwijst naar de president. Misschien dat in het lopende onderzoek ook deze schimmige kwestie kan worden meegenomen zodat we ook daarover op zeer korte termijn duidelijkheid krijgen. Want van de democratisch gekozen president, die verplicht is verantwoording af te leggen aan het volk, zullen we helaas niet veel wijzer worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina