Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oppositie eist meer duidelijkheid over positie Van Trikt

Oppositie eist meer duidelijkheid over positie Van Trikt

15/01/2020 10:05 - Wilfred Leeuwin

Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank.

Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De oppositie in De Nationale Assemblee heeft dinsdag in de openbare vergadering informatie van de regering geëist over de positie van de governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. De mededeling van regeringscoördinator minister Soewarto Moestadja , dat Van Trikt heeft meegewerkt aan een noodzakelijk intern onderzoek bij de moederbank en er zelf voor heeft gekozen met verlof te gaan, was niet afdoend voor de oppositie.

De bewindsman zei dat de regering het nodig acht om een onderzoek in te stellen omdat er 'issues spelen' bij de bank, zonder daarop in te gaan. Volgens hem is deze informatie, terwijl het onderzoek gaande is, voldoende. Wanneer het onderzoek afgerond is zal de regering het parlement omstandig informeren. VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi en zijn NPS-collega Gregory Rusland benadrukken dat het in deze gaat om een monetaire autoriteit en dat deze kwestie daarom directe invloed zou kunnen hebben op de koersontwikkeling.

Rusland en Edward Belfort (Abop) stellen dat er wel 'duizend en één zaken' spelen bij de moederbank en dat de regering zich beter moet laten informeren. Sinds maandag staat het op sociale media bol van aantijgingen tegen Van Trikt. Van het aanschaffen van een privé auto voor 300.000 US dollar tot het kopen van miljoenen Surinaamse dollars aan vuurwerk.

Fungerend voorzitter Rossellie Cotino heeft Moestadja vier keer de gelegenheid gegeven het standpunt van de regering bekend te maken. Moestadja zegt te begrijpen dat antwoord moet worden gegeven op de vele berichten in de samenleving. "Het is daarom dat de regering gemeend heeft een onderzoek in te stellen, zodat ze u - en via u het volk - officieel kan informeren. U zal voor het meer inhoudelijke wel het onderzoek moeten afwachten. "

Rusland zegt dat het parlement het waardeert dat er een onderzoek is ingesteld naar zaken bij de bank. "Maar er zijn feitelijkheden en we willen weten wat de status quo is van zaken die spelen." Cotino weigerde op zijn verzoek de vergadering te schorsen. Belfort kreeg geen antwoord op zijn vraag of het om een strafrechtelijk onderzoek gaat. Ook vragen van Asiskumar Gajadien van de VHP of de governor ondanks zijn verlof, werkzaamheden voor de staat verricht en in het buitenland zou zijn, werden niet beantwoord.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina