Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Mi skin e gro

COLUMN: Mi skin e gro

16/01/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Mi skin e gro

Stuart Rahan  

Een zeer eng gevoel neemt bezit van mij. Ik wil niet. I’m a peaceful man. Duw me niet naar de rand van de afgrond. Waar komt dit enge gevoel vandaan? Heb ik dit gevoel gecreëerd of is het slechts waan? Ik heb niks misdaan. Verantwoordelijkheid nemen is geen schuld bekennen. Zij hebben het gedaan. Zij willen de hand die zich over hen ontfermt, afhakken. Kijk, luister. Ze roepen luid, steeds luider: "Weg met Bouta, weg met de moordenaar." Zie je, ze drukken mij in een hoek, ze dwingen mij tot handelen. Als ik de president was, wist ik precies wat te doen. Als!?

Michelle Obama zei ooit: when they go low, we go high. Dat was haar antwoord op de vuilsmijterij en het smerige onder-de-gordel-gedrag van Republikeinen. Vuil bestrijd je niet met vuil. Het wordt een puinhoop en daar wil je niet op leven. Ramon Abrahams, Silvana Afonsoewa, Cliff Limburg en de baas himself Desi Bouterse bloeien echter op bij puin en onrust. Ze bedreigen in hun geënsceneerde poppenkastspel. Vier markante Surinamers die zich in een hoek gedrukt voelen. Niemand duwde ze die hoek in. Dat deden zij zelf. Ze bouwden verder op de wankele basis van de piramide en nu er instortingsgevaar dreigt, schreeuwen zij moord en brand.

Ramon Abrahams, de grootste corruptiehypocriet, roept aanhangers op de straat op te gaan voor een veroordeelde moordenaar. Het kan Abrahams blijkbaar geen moer schelen dat Suriname internationaal als paria te kijk staat. Ramon Abrahams is beneveld door de geur van olie en stinkende dollars. Een voor moord veroordeelde president deert hem niet in zijn benevelde situatie. Arme mensen en mensenkinderen meesleuren in zijn ellende in plaats van ze te verheffen is zijn scenario. Ramon Abrahams, de man die huilde als een pikin boi om zijn moeder toen hij in 1980 opgesloten zat voor gezagsondermijnende activiteiten. Nu stoere taal uitslaan is gro skin.

Silvana Afonsoewa, ongehuwde alleenstaande moeder, stal de show in het poppenkastspel. Respect voor een alleenstaande moeder die de afwezige vader(s) bewijst dat zij hen niet nodig heeft behalve toen zij zorgden voor de vreugde van drie kinderen. Chapeau! Ik neem mijn hoed voor haar af maar leg die gauw weer op mijn hoofd om te voorkomen dat mijn hersenen nog meer in de war raken. Afonsoewa is DNA-lid en vertegenwoordigt niet het belang van haar gezin. Zij is nota bene belast met het goed functioneren van de onafhankelijke rechterlijke macht en uitgerekend zij maakt hen voor apen uit. Mi skin e gro moro. Wie geen respect geeft, kan het ook niet afdwingen.

En als het podium van Ocer niet groot genoeg is, biedt de staatszender Cliff Limburg alle ruimte die hij maar wil. U weet allemaal dat deze propagandist nooit mijn waardering als journalist zal krijgen. Elke middag neemt Limbo de kans te baat zijn gal te spugen. Persoonlijke aanvallen op personen doen hem opleven terwijl hij deze personen de ruimte ontzegt om vanuit hun maatschappelijke positie ook van de staatszender gebruik te maken. Zo iemand die gal te over heeft om te spugen laat overduidelijk blijken dat hij een belang te verdedigen heeft. Het is helaas niet het nationale belang. Gro skin.

Ik heb een dilemma. Het land zit opgescheept met een moordenaar die democratisch is gekozen tot president. Alleen in Suriname kunnen zoveel conflicten en tegenstrijdigheden zich verenigen in één persoon. Ik hoopte dat hij Ramon, Silvana en Cliff tot de orde zou roepen, helaas was dat wishful thinking. Als grote leider gooide hij juist meer olie op het vuur. Al verend en heupwiegend beschimpte hij de onafhankelijke rechterlijke macht. Nee president, de Krijgsraad heeft je niet uitgenodigd op de koffie. Het is een bevel tot verschijning. Verschijn je niet, dan geldt de wet tot gevangenneming ook voor jou. Hoe kan je jaloers zijn op een moordenaar die denkt deuren van het gevang met een uzi kapot te schieten. Het is eng, heel erg eng. Mi skin e gro moro nanga moro.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina